RESEPI MALFOUF /STUFFED
CABBAGE
Bahan-bahannya
:
1 biji KOBIS
BERAS 2 cawan
Daging kisar 500 gram
1 labu bawang putih ditumbuk halus
1sdm garam
1sdm serbuk lada hitam
|
1sdm paprika/ serbuk cili
Bawang dipotong dadu
Rempah sweet sour usatazah 1 paket/tomato paste tin
Sedikit perahan air limau
|
Cara-cara
Kobis di potong dan dicelur/ rebus sekejap di dalam air bagi
melembutkan daunnya.
Step 2 :
Beras yg tlh dibersihkan dan ditoskan. Masukkan bawang putih
kisar, daging kisar, 1sdm garam, 1sd serbuk lada hitam. Uli semua bahan.
Step 3: Alas sedikit kobis dlm periuk.
Step 4 :Ambil sedikit daging yang diuli tadi, dan masukkan
ke dalam kobis. Gulung seperti buat popia.
Step : Susun dlm periuk yg dialas kobis. Letakkan sedikit
mentega/ butter. Letakkan sos sweet sour. Masukkan air secukupnya. Letakkan pingan
diatas malfouf. Tutup periuk dan masak sehingga nasi tidak mentah. Disediakan
bersama yoghurt atau dimakan dgn roti pita.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan