KELAS MASAKAN


BELAJAR MASAK NASI ARAB DAN DAPAT 8 HADIAH PERCUMA DARI UCC USTAZAH’S COOKING CLASSES.
BELAJAR MASAK NASI ARAB. Hadiah-hadiah ini akan menjadi milik anda dan lain-lain lagi jika anda mendaftar untuk minggu ini bagi mengikuti Kelas Belajar Nasi Arab bersama Ustazah's Cooking Classes pd 28hb Jan 2011 di Dewan Org Ramai Kg Dato Mufti Shuib Ampang, 10-5.30 ptg. 20 RESEPI dengan 2 modul Nasi Arab akan diajar secara live (Nasi Mandhy, Nasi Nasi Maqlubah) beserta lauk kambing dan ayam bakar serta hidangan Arab lain yang pasti membuat anda akan terkenang-kenang sampai bila-bila akan kelazatannya. FREE LAGI 1 MODUL NASI IAITU NASI KABSAH. JOM BELAJAR MASAK NASI ARAB

HIDANGLAH YANG TERBAIK UNTUK KELUARGA, TEMAN, SAUDARA-MARA DAN SESIAPA SAHAJA. MEREKA PASTI MENGGEMARI NASI ARAB MASAKAN ANDA.
BELAJAR MASAK NASI ARAB BUKAN SEKADAR HOBI BIASA TETAPI JUGA BOLEH DINIAGAKAN.

MARI, MARI, MARI BELAJAR MASAK NASI ARAB

CEPAT, LAZAT, JIMAT, BERKHASIAT LAGI BERKAT.
KELAS/KURSUS NASI ARAB PILIHAN RAMAI 2012


Kursus Masakan Nasi Arab anjuran Ustazah Cooking Classes TAHUN 2011 telah melabuh tirainya. Alhamdulillah setiap bulan kami mengadakan 2, 3 kali  Kursus Masakan Nasi Arab  untuk tahun lepas.  Untuk Tahun 2012 pula, sehingga hari ini Ustazah Cooking Classes tidak putus-putus menerima tempahan dari seluruh Malaysia untuk mengadakan kursus di tempat mereka.   Insya-Allah, jika ada kesempatan  dan diberi kekuatan oleh Allah  Ustazah Cooking Classes akan cuba memenuhi permintaan anda semua dan memenuhi  janji jadual-jadual  yang sudah hampir penuh.  Peserta-peserta Kursus Masakan Nasi Arab Siri 1 sudah bertanya bila pula SIRI 2 akan menyusul.  Untuk tidak menghampakan semua Ustazah cuba sedaya-upaya mengatur jadual sebaik mungkin. 

Sebagai pengetahuan bagi yang baru mengikuti blog atau tulisan saya di internet atau di FacebookKursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes Modul Pertama seperti biasa saya mulakan dengan mengajar cara memasak Nasi Maqlubah yang sangat lazat dan berkhasiat.  Maklumlah ada sayur-sayuran seperti bunga kobis, lobak merah, kentang dan terung yang digoreng wangi dan diletakkan dalam Nasi yang dimasak bersama rempah ratus serta lauk di dalamnya.  Kemudian, ada kuah kerutuk kambing untuk tekak orang Melayu bagi yang tak boleh nak telan nasi tanpa kuah. Selain itu, saya turut mengajar bagaimana nak sediakan 2 Salatoh atau Acar Arab . Satu yang ada laban (youghurt) satu lagi tak de laban.

Selepas itu, peserta akan melihat bagaimana penyediaan atau proses membuat Mashwi (Ayam Bakar) serta Kambing Tandoori Bakar .  Acara tidak selesai di situ bila saya mula mengajar bagaimana menyediakan Falafil (seperti Wardil makanan kaum India)dan membuat Humus( jem utk.roti Arab) sendiri .

Modul ke-2 Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes  juga tidak kurang hebatnya iatu Nasi Mandhy iaitu Nasi Arab yang sangat popular di Malaysia.  Selepas menunjukkan cara-cara memasak Nasi Mandhy Kambing, saya menunjukkan cara-cara menyediakan Chicken Mandhy pula.  Seterusnya saya masuk kepada Modul FREE yang diberi kepada peserta-peserta istimewa ini iaitu Belajar Memasak Nasi Kabsah Ayam pula yang seakan Nasi Tomato tetapi di dalamnya ada Mix Vege. Selepas itu saya bagi lagi resepi hebat bagaimana nak menyediakan Syurbah (Sup/ Kuah). Kali ini saya pilih Bistik Daging yang sangat sesuai di makan dengan Nasi Arab.

Kepada yang telah menyertai Kursus Masakan Nasi Arab anjuran Ustazah Cooking Classes, saya ingin mengucapkan Selamat Maju Jaya, tidak kira kepada yang ingin membuka Kedai Nasi Arab, atau ingin menambah menu di restoren mereka atau datang sekadar hobi memasak  atau penggemar Nasi Arab. Ustazah berharap semua boleh mencuba memasak Nasi Arab tersebut mulai sekarang. 
Kepada yang belum menyertai tetapi sangat berminat untuk turut serta boleh hubungi Cik Nini di talian 012-9404066 SEKARANG. Kepada yang sudah menyertai pula, Ustazah juga akan mengadakan KURSUS MASAKAN NASI ARAB SIRI 2 untuk Modul Nasi Arab dengan mengemukakan menu-menu hebat lain pula di masa akan datang. Tungguuu!!
SAYA BERMINAT NAK DAFTAR SEKARANG !
CEPAT CALL NO : 012-9404077 UNTUK MENDAFTAR KURSUS MASAKAN NASI ARAB


Wassalam.

Salam Sayang,
Chef Ustazah
(PAKAR MASAK NASI ARAB)
JOM BELAJAR MASAK NASI ARAB DENGAN USTAZAH’S COOKING CLASSES 

Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes merupakan Kelas Masakan untuk Siri Nasi Arab pilihan masakini dengan harga yang murah, resepi yang mudah, menjadi dan sudah terbukti.
Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes menjadi pilihan Jabatan Kerajaan, pihak Swasta, pengusaha katering-katering, restoren, gerai makanan, juga individu-individu yang baru memulakan perniagaan juga yang masih tercari-cari idea perniagaan masakini.  Ada juga yang menyertai Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes  sekadar hobi makan Nasi Arab atau sekadar menambahkan koleksi menu makanan.
 Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes menawarkan Kursus Pilihan Nasi Arab dengan pelbagai Modul dan Pilihan Hidangan Arab.  Boleh belajar Nasi Arab Mandhy, Nasi Arab Kabsah, Nasi Arab Maqlubah, Nasi Malfouf, Nasi Hadramaut dan lain-lain.
Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes melengkapkan hidangan Nasinya dengan mengajar anda membuat acar atau salad Arab, sambal lada Arab, kuah dan sos yang sesuai untuk di makan dengan Nasi Arab.
Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes juga akan membimbing anda untuk menyediakan makanan selingan/ hidangan tambahan Arab seperti roti Arab, humus dan falafel. Juga, Ustazah akan ajar anda bagaimana menyediakan Kebab dan Syawarma.
SIRI 1 Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes menawarkan Kursus seperti berikut: 20 RESEPI AKAN DIPELAJARI : 19 PLUS FREE 1 MODUL. Sangat BERBALOI-BALOI! Kerana kami tahu nilai setiap sen yang anda keluarkan sangat berharga maka kami menawarkan RESEPI YG BEGITU BYK UTK ANDA PELAJARI.
MODUL 1 :  NASI ARAB MAQLUBAH
1.   Penyediaan Nasi Arab Jordan (MAQLUBAH)
2.   Sayur Goreng Nasi Maqlubah
3.   Penyediaan Dajaj  ’Adi (Ayam Original)Untuk Nasi Maqlubah
4.   Penyediaan Ayam Goreng Nasi Maqlubah
5.   Salatoh @ Jelatah Arab (Acar)
6.   Salatoh Ma’a Laban
7.   Demo Mashwi (Ayam Bakar Berempah Arab) 
8.   Demo Masakan Kerutuk  Kambing : (RESEPI BONUS)
9.   Teknik Mengasap Nasi Arab
MASA : 2.30-5.30 PTG

MODUL 2 : NASI ARAB MANDHY
 1. Nasi Mandy
 2. Mandhy Chicken
 3. Chicken Mandhy Roasted
 4. Kambing Bakar Tandoori
 5. Ayam Bakar Tandori
 6. Penyediaan Humus
 7. Falafil
 8. Demo membuat Sandwich Falafil
 9. Baked Beans Sause
 10.  Kuratul Laham Bil Solsoh Tomatim (RESEPI BONUS)
KEISTIMEWAAN KELAS MASAKAN USTAZAH.  FREE  8 PERKARA APABILA ANDA MENYERAI Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes:
1.   BELAJAR MEMASAK NASI ARAB KABSAH.
2.  REMPAH MAQLUBAH UNTUK 50 ORANG MAKAN
3.  2 KOTAK FALAFEL DAN ACUAN
4.  1 BOTOL TAHINI UTK. MEMBUAT HUMUS
5.  1 TIN KACANG KUDA
6.  1 BOTOL MINYAK ZAITUN DURRA
7. APRON
8. NOTA
SUDAHLAH DAPAT BELAJAR RESEPI YG BEGITU BYK DAPAT BANYAK HADIAH Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes : NAK BAGI ANDA

++ 3 FREE  DI MANA ANDA JUGA AKAN MENDAPAT :
1.  Sarapan Pagi Ringan PERCUMA
2.  Makan Tengahari PERCUMA
3.  Sample Hidangan Yg DiMasak Utk Dibawa Pulang PERCUMA
YANG PALING PENTING. DAPAT BAWA BALIK
1.   SIJIL
2.  ILMU DAN TIPS MASAKAN.

JADUAL KURSUS TERKINI :

28HB JANUARI : DEWAN ORANGRAMAI KG DATO MUFTI SHUIB AMPANG. SELANGOR (CALL CIK NINI 012-9404077)

4HB FEBUARI : DEWAN ORANGRAMAI KG DATO MUFTI SHUIB, AMPANG SELANGOR (CALL; 012-9404077/0139062465)

11HB FEBUARI : SURAU DI SHAH ALAM (HUBUNGI USTAZ TAKIYUDIN 0192860205)

 18 HB FEBUARI DEWAN ORANGRAMAI KG DATO MUFTI SHUIB,  TAMAN KOSAS  AMPANG SELANGOR (CALL; 012-9404077/0139062465)
25 HB FEBUARI : PENANG (HUBUNGI HASLYNDA DELIGHT : 0194085500)
10 MAC : SG BULUH (HUBUNGI HJH SALMAH : 0162026502

*JIKA ADA SEBARANG PERUBAHAN KAMI AKAN MENGHUBUNGI ANDA YG TELAH MENDAFTAR*KAMI Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes MENJANJI KAN ANDA AKAN MENDAPAT APA YANG ANDA BAYAR DAN AKAN DAPAT SEPERTI YANG KAMI TAWARKAN .

YANG PASTI ANDA AKAN TERSENYUM BANGGA APABILA MEMPEROLEHI RAHSIA KAMI.MENJADI SEORANG CHEF DAN MAHIR  MEMASAK MENGIKUT MODUL YANG DIAJAR WALAUPUN HANYA SEHARI BELAJAR DENGAN KAMI.
INI LAH AKU JANJI KAMI

HUBUNGI KAMI SEKARANG! SEBELUM HARGA DINAIKKAN SEPERTI PESAING-PESAING KAMI YANG MENGENAKAN CAJ SEHINGGA BERIBU RINGGIT UNTUK 1 MODUL SAHAJA!


TEL SEKARANG :
 012-9404077/0129062465


Ya ! Saya Mahu Daftar Sekarang Juga!

RM 500 Untuk 2MODUL
Plus 1 MODUL PERCUMA
++ 7 HADIAH PERCUMA
 Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes
Langkah 1 : Butiran Pembayaran
Lakukan pembayaran berjumlah RM 500 ke akaun dibawah menggunakan kaedah Fund Transfer atau ATM Transfer atau Cash Deposit:
Bank
No. Akaun
Pemilik Akaun
Maybank
153010197400
WAN HABSAH BINTI WAN AHMAD
CIMB
12410002295209
WAN HABSAH BINTI WAN AHMAD

PENTING: Pastikan anda sentiasa menyimpan rekod transaksi (resit jika cash deposit) atau print screen / pdf print butiran transaksi untuk rujukan dikemudian hari.
ARAHAN: Jika anda menggunakan Perbankan Online (Fund Transfer), COPY butiran transaksi anda untuk dikirimkan kepada kami. Emailkan ke  alamat email mizzninizz@yahoo. com untuk rujukan bagi perbankan online

Langkah 2: Arahan Pengesahan Bukti Bayaran (PENTING)
Pastikan anda melakukan pengesahan terhadap pembayaran anda. Anda perlu mengirimkan butiran tempahan anda serta bukti pembayaran anda kepada pihak kami untuk membolehkan kami mengesan pembelian anda dan juga menghantar produk yang ditempah.


Sebarang pertanyaan Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes boleh diajukan kepada Cik Puteri Nini di talian : 012-9404066/ 012-9404077 @ mizzninizz@yahoo.com

  Cik Puteri Nini
 (Setiausaha Ustazah )
    Fatha Marketing Bersama Peserta Program Masakan 1 Malaysia Anjuran Kolej Komuniti dan JPW

Alhamdulillah. Minggu ini saya sudah selesai 2 Kelas Belajar Masak Nasi Arab kepada peminat-peminat Nasi Arab.  Sungguh meriah dan gamat sekali bila makcik-makcik dan kakak-kakak dok pakat gelak sakan bila saya selangi cakap Arab.  Apa lagi berderailah ketawa bila mereka cuba cakap Arab tapi semuanya stail P Ramlee bunyinya.  “Ini ana punya biras.”. “Nasi Menggelabah..” kata makcik salah seorang peserta saya.  “Bukan  mengelabah makcik, Nasi Maqlubah.” “ha..ha..ha” ketawa yang lain pula. 
          Siri Belajar Masak Nasi Arab bersama Ustazah Cooking Classes (UCC) kali ini seperti biasa saya mulakan dengan Tazkirah Agama kepada semua peserta.  Tajuk tazkirah Ustazah kali ini : Makanan Rohani VS Makanan Jasmani.  Selepas itu, saya bersama peserta-peserta yang terdiri anak-anak murid kuliah agama samaada Kelas Fardu Ain dan Kelas Al-Quran mula memasak Nasi Maqlubah, menyediakan Ayam bakar Berempah, salatoh (acar) dan kuah Kerutuk Ayam.  Sessi kedua UCC pula dimulakan dengan mengajar cara masak Nasi Arab Mandhy.  Kemudian diikuti Kelas Nasi Arab kami masak Kambing Bakar Tandoori, salatoh, sambal dan Kuah Bistik daging.  Seterusnya saya mengajar peserta menyediakan Humus( jem bijan dan kacang dal), cara menyediakan Falafil yang dimakan bersama roti Arab.  
Nasi Maqlubah


Nasi Mandhy Kambing Bakar


Peserta Kelas Masakan Nasi Arab di Bukit Antarabangsa

 Sesi yang ditunggu-tunggu ialah Sesi Makan la.. Sebelum itu, saya bersama-sama peserta yg terdiri dari makcik-makcik dan kakak-kakak membungkus makanan untuk dibawa balik ke rumah masing-masing.  Akhir sekali, semua makan dengan berselera. Ustazah sedap la, tak muak nasi ni.. berbanding yang biasa.! Kata setengahnya.  Ada yang suka makan bistik, ada yang suka kambing tandoori, ada yang suka ayam berempah, ada yang suka salatoh, ada yang suka humus dan ada yang suka humus.  Pendekkata, saya ringkaskan ; yang pasti semua suka makan Nasi Arab sama ada Nasi Mandhy atau Nasi Maqlubah yang diajar dan disediakan.
 Sesi Menjamu Selera
Antara Hidangan Makanan Arab
          Kepada yang menghubungi saya atau pembantu saya untuk Kelas Nasi Arab akan datang sila pastikan bahawa anda boleh makan kambing atau tidak.  Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai boleh hubungi Cik Nini di talian : 0129404077. atau 013-9802465
          Saya kerap ditanya apa perbezaan Nasi Arab Maqlubah dengan Nasi Arab Mandhy apabila mengendalikan Kursus Masakan Ustazah Cooking Classes atau menerima tempahan hidangan Katering Nasi Arab dari pelanggan. Bagi peminat Nasi Arab di Malaysia kebanyakan mereka pernah merasa hidangan Nasi Mandhy atau Kabsah tetapi jarang kedapatan mereka yang pernah makan Nasi Arab Maqlubah.
          Hidangan Nasi Arab Maqlubah sangat popular di Jordan dan seakan-akan menyamai Nasi Beryani Sayur India.  Boleh lihat di http://www.youtube.com/watch?v=GridojtCXDE&feature=relmfu  oleh Vah Chef. Penyediaan Nasi Arab Maqlubah hampir menyamai Nasi Mandhy apabila semua bahan rempah ratusnya direbus. Lauk kedua-dua Nasi ini samada kambing atau ayam yang dimasukkan ke dalam nasi. Acar atau ‘salatoh’nya timun dan tomato sahaja. Perbezaannya Nasi Maqlubah tidak ada sambal dihidangkan, manakala Nasi Mandhy ada sambalnya.  Perbezaannya juga ialah rempah yang digunakan dimana Nasi Arab Maqlubah ada rempah tersendiri begitu juga Nasi Mandhy ada rempah tersendiri.  Rempah Nasi Mandhy boleh ditanya di kedai-kedai runcit Arab di sekitar Lembah Kelang.  Salah satu kedai kegemaran saya ialah AL-TAISEER di Ampang.  Bagi rempah Nasi Arab Maqlubah pula boleh dapatkan daripada saya sendiri dengan menghubungi saya di talian 013-9802465.  Rempah yang saya sediakan untuk anda adalah rempah ready-made yang sangat mudah disediakan.  Perbezaan yang paling ketara ialah Nasi Arab Maqlubah mempunyai sayur-sayur yang digoreng  seperti Bunga Kobis, Lobak Merah, Kentang dan Terung. 

          Dari segi rasa pula, Nasi Mandhy lebih popular dan sangat digemari ramai terutama kepada yang pernah pergi/ tinggal di Negara-negara Arab.  Yang kedua, restoren-restoren Nasi Arab di Malaysia kebanyakan menghidangkan Nasi Arab Mandhy atau Kabsah sahaja.  Cuma, akhir-akhir ini apabila saya cuba mempopularkan Nasi Arab Maqlubah sebagai salah satu hidangan untuk Ustazah Cooking Classes dan makanan Katering ramai yang member respon yang sangat positif.  Contohnya, selepas Kelas Nasi Arab saya mendapatkan reaksi peserta yang menyertainya 98% menyatakan bahawa mereka lebih menyukai rasa Nasi Maqlubah berbanding Nasi Arab Mandhy.  Yang kedua, mereka menyatakan bahawa Nasi Arab Maqlubah ini sangat menyihatkan kerana mengandungi banyak sayur-sayuran.
          Kepada sesiapa yang berminat untuk merasai keenakan Nasi Maqlubah atau Nasi Arab Mandhy dan hidangan makanan yang lain boleh menghubungi kami di Ustazah Katering pada talian 013-9802465.  Jika ingin merasai keseronokan belajar Nasi Arab dan hidangannya serta pelbagai hidangan yang boleh menjadikan anda seperti Chef Profesional atau pengusaha catering dan restoren, boleh menyertai kami sekarang di UCC Ustazah Cooking Classes.  Ramai diluar sana telah berjaya membuktikannya. Anda bila lagi!


HUBUNGI.
013-9802465 : CHEF USTAZAH
012-9404077: CIK NINI


JURULATIH MASAKAN BERGERAK ANDA. KURSUS MASAKAN BERGERAK. KURSUS MASAK NASI ARAB BERGERAK

Kami dari USTAZAH COOKING CLASSES (UCC) merupakan Jurulatih Masakan Bergerak untuk Siri-Siri Kursus Masakan atau Kelas Masakan sekitar Kuala Lumpur, Selangor dan Nilai.  Keistimewaan USTAZAH COOKING CLASSES (UCC)  selaku pengendali Kursus Masakan dan Kelas Memasak sangat banyak. 

1.   USTAZAH COOKING CLASSES (UCC) melatih dan memberi skill kepada anda menjadi Usahawan Katering.  Sesuai kepada Para Pengusaha Katering, Restoren, kedai makan kecil, gerai, kantin dan kepada yang ingin memulakan perniagaan dari rumah.  Kami akan membimbing anda dalam siri-siri Kursus Masakan dan Kelas Memasak melalui modul-modul menarik yang ditawarkan.
2.   USTAZAH COOKING CLASSES (UCC) Sesuai untuk semua peringkat sama ada tua atau muda, lelaki atau wanita. Juga kursus yang disediakan sesuai untuk aktiviti atau program PUSPANITA, Persatuan Penduduk, Persatuan Masjid, Persatuan Pejabat dan Guru juga PIBG, Persatuan Ibu Tunggal.  Ia sangat sesuai untuk suri rumah dan sesiapa sahaja yang mempunyai hobi memasak.  Atau kepada sesiapa yang langsung tidak tahu memasak, para pelajar atau remaja yang baru ingin belajar memasak.  Juga kepada bakal pengantin baru, atau ingin menambahkan ilmu dunia masakan.
3.   Semasa mengikuti Kursus Masakan bersama USTAZAH COOKING CLASSES (UCC) anda akan memasak dalam suasana sebenar dengan memasak pelbagai nasi dan lauk pauk dan aneka hidangan untuk kenduri dalam jumlah yang banyak dan besar atau sedikit. Juga cara menghias hidangan mengikut keperluan majlis atau acara yang ingin dijalankan.
4.   YANG PALING PENTING. Harga yang ditawarkan oleh USTAZAH COOKING CLASSES (UCC) untuk Kelas Memasak atau Kursus Masakan antara yang TERMURAH dan TERENDAH di pasaran. (Sila layari laman web atau pengusaha Kelas Masakan atau Kursus Masakan lain utuk perbandingan)
Service atau Perkhidmatan kami sangat istimewa dari yang lain kerana :
(a)  Anda tidak perlu sediakan apa-apa.  Kami akan datang ke tempat anda dengan membawa semua peralatan memasak seperti dapur, oven, pemanggang, termasuklah periuk, kuali, senduk, sudip, pinggan, mangkuk dll.
(b)  Anda tidak perlu membawa apa-apa Bahan Mentah.  Semuanya kami sediakan.  Lauk pauk untuk di masak seperti daging ayam, kambing, lembu, ikan dll.  Juga sayur-sayuran dan rempah-ratus termasuklah beras, mee, bihun atau roti sebagai makanan asas.  Semua ini disediakan mengikut resepi atau modul yang dipilih.
(c)  Kursus untuk semua.  Tidak kira anda siapa : individu, berpasangan juga berkumpulan atau berpesatuan.

(d) Tempat kursus di mana sahaja boleh dijalankan. Sama ada di rumah anda, di tempat kerja, sekolah, perkarangan masjid dan  surau, kolej, universiti, Dewan Serbaguna dll.  
(e) Kepakaran kami telah terbukti melalui siri-siri masakan yang telah dijalankan sama ada jemputan dari pihak kerajaan, swasta atau persatuan dan individu. (Lihat aktiviti/ gambar kami yang lepas)

Di USTAZAH COOKING CLASSES (UCC) antara Modul Kursus Masakan atau Kelas Masakan yang TERHANGAT paling popular ialah Kelas Nasi Arab.  3 Jenis Modul ditawarkan untuk Kelas Nasi Arab iaitu Nasi Maqlubah, Nasi Mandhy dan Nasi Kabsah.  CONTOH Modul seperti berikut:

NASI ARAB MAQLUBAH
1.   Penyediaan Nasi Arab
2.   Cara Penyediaan Sayur Goreng Arab
3.   Salatoh @ Jelatah Arab
4.   Salatoh Ma’a Laban (Acar Yoghurt)
5.   Mashwi (Ayam Bakar Berempah Arab)


NASI MANDHY
 1. Penyediaan Nasi Mandy
 2. Salatoh
 3. Kambing Bakar Tandoori
 4. Ayam Bakar Tandori
 5. Penyediaan Humus(jem special Arab utk.Roti)
 6. Penyediaan Falafil
FREE 2 RESIPI BAGI YANG MENGAMBIL 2 MODUL DI ATAS
    Bistik Daging (Syurbah) (RESEPI BONUS)
    Demo Masak Kerutuk Ayam/Kambing (RESEPI BONUS)
MODUL-MODUL

MODUL SIRI PERTAMA
Modul  1 : Masakan Jualan
MASA : 9.00-1.00 TGHARI

 1. Resepi Nasi Tomato
 2. Resepi Ayam Masak Merah
 3. Resepi Rendang Daging 
 4. Resepi Dalca
 5. Resepi Sambal Kasturi
 6. Resepi Kuih Tako - Pencuci mulut [RESEPI BONUS]

Modul 2 : Masakan Jualan
MASA : 2.30-5.30 PTG
1.   Resepi Nasi Ayam Special
2.   Sup Ayam
3.   Cara memasak nasi ayam
4.   Kicap dan sos nasi ayam
5.   Ayam Goreng Special
6.   Ayam Goreng Tepung [RESEPI BONUS]


MODUL SIRI KEDUA
 MODUL 3 :  Masakan Katering 
Hidangan Makanan Pengantin
1.  Resepi Nasi Minyak Hujan Panas,
2.  Resepi Kerutuk Ayam Golek,
3.  Resepi Udang Goreng Tepung,
4.  Resepi Ikan Siakap Masak Sweet and Sour
6.  Resepi Acar  Masak
7.  Resepi Triffle - Pencuci mulut [RESEPI BONUS]


MODUL 4 :  Masakan Jualan
 1. Bistik Daging
 2. Bistik Ayam
 3. Nugget Special
 4. Popia Special
 5. Sos Popia
 6. Membuat Sos Cili {RESEPI BONUS]

MODUL SIRI KETIGA
MODUL 5 :  Masakan Jualan
Nasi Kerabu  Hitam/ Kuning
 1. Cara Penyediaan Nasi Kerabu Hitam/   Kuning
 2. Ikan Celup Tepung
 3. Daging Bakar Special
 4. Sambal Kelapa
 5. Air Lada (sambal)
 6.  Budu Masak
 7. Penyediaan Ulam-ulaman/ Telur Masin dan Keropok
 8. Tumis Nasi Kerabu Tumis {RESEPI BONUS]

MODUL 6 :  Masakan Jualan
Aneka Mee
 1. Mee Sup
 2. Mee Bandung
 3. Kuetiau Ladna
 4. Mee Hailam
 5. Mee Hong Kong
 6. Mee Sizling
 7. Demo Masakan Mee Kari Special[RESEPI BONUS]
MODUL SIRI KEEMPAT

MODUL 7 :  Masakan Jualan HARI KEEMPAT
Nasi Kukus Ayam Berempah
MASA  : 9.00-1.00 TGHARI
1.  Cara Masak Nasi Kukus
2.  Gulai Kerutuk Daging
3.  Kuah Kicap
4.  Kari Ikan
5.  Ayam Goreng Berempah/ Daging Bakar Berempah
6.  Sambal Jantan dan Ulam
7.  Paru Goreng Masak Sambal {RESEPI BONUS]

MODUL 8 :  Masakan Jualan
MASAKAN THAI
 1. Daging Masak Merak
 2. Ayam Paprik
 3. Ikan Siakap Masak 3 Rasa/ Masam Manis
 4. Kailan Ikan Masin
 5. Nasi Goreng Cina
 6. Nasi  Goreng Kampung
 7. Udang Goreng Tepung
 8. Seafood Tomyam Putih {RESEPI BONUS

MODUL SIRI KELIMA


MODUL 9 :Masakan Untuk Jualan
MASAKAN ARAB
MASA  : 9.00-1.00 TGHARI
1.   Penyediaan Nasi Arab
2.   Cara Penyediaan Sayur Goreng Arab
3.   Salatoh @ Jelatah Arab
4.   Salatoh Ma’a Laban (Acar Yoghurt)
5.   Mashwi (Ayam Bakar Berempah Arab)

MODUL 10 :  Masakan Jualan
NASI MANDHY
1.  Penyediaan Nasi Mandy
2.  Salatoh
3.  Kambing Bakar Tandoori
4.  Ayam Bakar Tandori
5.  Penyediaan Humus(jem special Arab utk.Roti)
6.  Penyediaan Falafil
MODUL SIRI KETUJUH
MODUL 11 :  Masakan Jualan

SET LENGKAP ALA KFC
1.  Fried Chicken Regular
2.  Hot and Spicy FC
3.  Coselaw
4.  Kentang Putar
5.  Potato Wedges (RESEPI BONUS)

MODUL 12 :  Masakan Jualan
WESTERN FOOD
        1. Chicken Chop
        2.  Sos Black Papper
        3.  Brown Sos
        4.  Chicken Crunchy
        5.  Lemon Sos
        6.  Fish and Chip

YURAN
Kami menawarkan harga yang sangat MURAH dan BERPATUTAN dan boleh dinikmati oleh sesiapa sahaja.
1. UNTUK INDIVIDU/ BERPASANGAN : RM 1,000 UNTUK 1 SIRI MENGANDUNGI 2 MODUL. BERMAKNA 1 MODUL CUMA RM500 SEORANG SAHAJA.
2.   UNTUK 3-5 ORANG : RM 800 BAGI SEORANG. 1 SIRI MENGANDUNGI 2 MODUL.  BERMAKNA 1 MODUL CUMA RM400 SEORANG SAHAJA.
3.   UNTUK 5-10 ORANG : RM600 BAGI SEORANG. 1 SIRI MENGANDUNGI 2 MODUL. BERMAKNA 1 MODUL RM300 SEORANG SAHAJA.
4.   UNTUK 11-20 ORANG : RM400 BAGI SEORANG. 1 SIRI MENGANDUNGI 2 MODUL. BERMAKNA 1 MODUL RM 200 SEORANG SAHAJA.
5.   KUMPULAN:  RM 300 BAGI SEORANG. 1 SIRI MENGANDUNGI 2 MODUL. BERMAKNA 1 MODUL RM150 SEORANG SAHAJA.
6.   KUMPULAN/ PERSATUAN MELEBIHI 2O ORANG YANG MENGADAKAN SIRI-SIRI MASAKAN DAN MODUL-MODUL UNTUK MODUL MELEBIHI 2 SIRI.  RM 200 BAGI SEORANG.  1 SIRI MENGANDUNGI 2 MODUL. BERMAKNA 1 MODUL HANYA RM 100 SAHAJA.
APA YANG AKAN DAPAT JIKA MENYERTAI USTAZAH COOKING CLASSES (UCC)
1-   ILMU TENTANG MASAKAN
2-   TIPS-TIPS
3-   NOTA / BUKU RESEPI
4-   MENCUBA MEMBUAT SENDIRI DI BENGKEL
5-   MAKANAN SAMPLE PERCUMA
6-   BIMBINGAN SETELAH HABIS BELAJAR
7-   YANG PENTING DAPAT TAMBAH INCOME $$ ANDA LA...
8-   SIJIL


JADI....Apa tunggu lagi...sekarang lah masanya anda menjadi chef hebat bukan sahaja di mata keluarga anda malah semua orang. Saya yakin anda boleh jadi hebat !!!

KAMI MENJANJI KAN ANDA AKAN MENDAPAT APA YANG ANDA BAYAR DAN AKAN DAPAT SEPERTI YANG KAMI TAWARKAN .
YANG PASTI ANDA AKAN TERSENYUM APABILA MEMPEROLEHI RAHSIA KAMI.
MENJADI SEORANG CHEF DAN MAHIR  MEMASAK MENGIKUT MODUL YANG DIAJAR WALAUPUN HANYA SEHARI BELAJAR DENGAN KAMI.
INI LAH AKU JANJI KAMI


Ya ! Saya Mahu Daftar Sekarang Juga!
RM ??? Untuk ???MODUL
Langkah 1 : Butiran Pembayaran
Lakukan pembayaran berjumlah RM ??? ke salah satu akaun dibawah menggunakan kaedah Fund Transfer atau ATM Transfer atau Cash Deposit:
Bank
No. Akaun
Pemilik Akaun
Maybank
153010197400
WAN HABSAH BINTI WAN AHMAD

PENTING: Pastikan anda sentiasa menyimpan rekod transaksi (resit jika cash deposit) atau print screen / pdf print butiran transaksi untuk rujukan dikemudian hari.
ARAHAN: Jika anda menggunakan Perbankan Online (Fund Transfer), COPY butiran transaksi anda untuk dikirimkan kepada kami. Emailkan ke  alamat email mizzninizz@yahoo. com untuk rujukan bagi perbankan online

Langkah 2: Arahan Pengesahan Bukti Bayaran (PENTING)
Pastikan anda melakukan pengesahan terhadap pembayaran anda. Anda perlu mengirimkan butiran tempahan anda serta bukti pembayaran anda kepada pihak kami untuk membolehkan kami mengesan pembelian anda dan juga menghantar produk yang ditempah.

PERINGATAN : Isi borang ini SELEPAS selesai membuat pembayaran sahaja.
Borang Pengesahan Pembayaran
Sila isikan borang dibawah lengkap dengan data yang benar dan sah sahaja. Sebarang maklumat palsu adalah dilarang sama sekali.
* menandakan ruangan tersebut WAJIB di isi.

*Nama Penuh Anda             

*Alamat Email Anda

*No Kad Pengenalan

*No Telefon

*Alamat Surat Menyurat

*Kaedah Pembayaran

*Tarikh Pembayaran

*Masa Bayaran

*Bank

*Bukti TransaksiSebarang pertanyaan boleh diajukan kepada Cik Puteri Nini di talian : 012-9404066/ 012-9404077 @ mizzninizz@yahoo.com

  Cik Puteri Nini
 (Setiausaha Ustazah )
    Fatha Marketing


NASI ARAB PILIHAN USAHAWAN MASAKINI
Alhamdulillah. Minggu ini dalam kesibukan saya mengendalikan Kelas Fardu Ain, Kelas Tajwid dan mengendalikan bisnes rempah ready-made saya sempat menerima jemputan untuk menjadi jurulatih masakan untuk Kelas Memasak.  Kali ini saya ke Kajang.  Pada hari Khamis lepas 23 September 2011 saya ke rumah Puan Noramliza dan Encik Muhamad Yusof di Saujana Impian, Kajang.  Kelas Khas ini khusus dibooking oleh pasangan ini bagi mempelajari Teknik Memasak Nasi Arab dan pelbagai hidangan.  Mereka memilih untuk belajar Nasi Maqlubah dan memasak Nasi Mandhy kerana mereka sekarang mengusahakan AL-Laziz Katering .  Semasa mengajar mereka, saya memerhatikan bahawa mereka menunjukkan minat yang sangat tinggi.  Mereka ni rupanya penggemar Nasi Arab dan mengetahui bahawa permintaan kepada Nasi Arab sangat tinggi sekarang. Oleh itu, mereka bercadang untuk mengambil tempahan Nasi Arab di masa akan datang.
Selang sehari saya ke Akademi Nur Insan atas jemputan Puan Hazrita kerana ada 3 orang peserta Khas yang datang dari luar Kuala Lumpur. Seorang daripadanya memandu dari Johor Bahru semata-mata datang untuk belajar Nasi Arab Maqlubah.  Beliau ini bernama Encik Mohd. Suhaili.  Manakala 2 orang peserta lagi ialah Mohd. Hisham (pengusaha Restoren, kepakaran memasak makanan Western) dan Ustaz Rizal(pensyarah di Kedah) Bila diajukan soalan kepada ketiga-tiga pernah atau tidak makan Nasi Arab dan kenapa memilih untuk belajar Nasi Arab. Kata Li : Saya dulu pernah tinggal di Dubai dan makan Nasi Arab di sana.  Selain itu saya pernah belajar dengan Chef Li Nasi Arab Hadharalmaut dan ingin menambah menu untuk restoren yang baru diusahakan di Sg.Petani Kedah yang diuruskan oleh adik dan kawannya.  Manakala Sham pula memberitahu bahawa permintaan untuk Nasi Arab sangat tinggi di pasaran namun di Kedah khususnya di Sg.Petani belum ada orang yang membuka Kedai Nasi Arab.  Bagi Ustaz Rizal pula katanya dia biasa makan Nasi Maqlubah yang dimasak oleh arwah isterinya tetapi sangat malang beliau dulu tidak sempat belajar daripadanya.  Oleh itu, dikesempatan ini beliau menghantar khas anak muridnya Hisham untuk belajar memasak Nasi Arab.
Pada hari Sabtu 24 September 2011 pula, saya ke Pameran Pengantin di Ampang Point atas jemputan bekas peserta Kelas Nasi Arab saya iaitu Haji Harun yang mengusahakan Nurul Izzah Katering.  Beliau menyertai pameran di situ dan membawa sample/ food taster Nasi Mandhy untuk diberikan kepada pengunjung.  Saya merasa begitu bangga dan terharu kerana beliau telah berani membawa menu ini untuk diketengahkan dalam pilihan menu untuk Katering Majlis Perkahwinan.  Beliau juga menceritakan kepada saya bahawa sudah menerima tempahan Nasi Arab untuk 400 orang makan di Masjid Besi Putrajaya.  Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi.
Bagaimana pula impian anda? Adakah anda juga seperti peserta-peserta saya di atas.  Jangan lepaskan peluang keemasan dan minat anda berlalu begitu sahaja samada sekadar minat makan Nasi Arab atau minat untuk berniaga Nasi Arab.  Sertailah kami seperti peserta-peserta ini dan peserta-peserta lain yang telah Berjaya.
TAWARAN KHAS SEHINGGA 30 SEPTEMBER 2011

SEKIRANYA MENGAMBIL KEDUA-KEDUA MODUL POTONGAN YURAN AKAN DIBERIKAN
YURAN INDIVIDU     :  HARGA ASAL        RM 2000 MENJADI ……….RM 1000.00
PAKEJ HEBAT DAN PAKEJ BIJAK :   RM 1000.00 untuk seorang
1 HARI 2 MODUL. WOW !!!! SANGAT LAH MURAH
YURAN KUMPULAN KECIL   (3-5 ORANG)   :  HARGA ASAL        RM 1600 MENJADI ……….RM 400.00
PAKEJ HEBAT DAN PAKEJ BIJAK :   RM 800.00 untuk seorang Kumpulan kecil
1 HARI 2 MODUL. WOW !!!! SANGAT LAH MURAH
YURAN INDIVIDU     :  HARGA ASAL        RM 1000 MENJADI ……….RM 600.00
YURAN KUMPULAN SEDERHANA(6-10 ORANG)
PAKEJ HEBAT DAN PAKEJ BIJAK :   RM 600.00
untuk seorang kumpulan sederhana
1 HARI 2 MODUL. WOW !!!! SANGAT LAH MURAH


YURAN INDIVIDU     :  HARGA ASAL        RM 800 MENJADI ……….RM 400.00
YURAN KUMPULAN BESAR (11-20 ORANG)
PAKEJ HEBAT DAN PAKEJ BIJAK :   RM 400.00
untuk seorang kumpulan besar
1 HARI 2 MODUL. WOW !!!! SANGAT LAH MURAH
ISTIMEWANYA KELAS MEMASAK INI :

1.    Kami datang ke tempat anda
2.    Tunjuk ajar dan anda sendiri yang merasai peluang untuk membuatnya.
3.    Pendedahan eksklusif bagaimana anda boleh menjadi pakar masakan arab. Malah boleh setanding dengan pengusaha-pengusaha makanan arab di Kuala Lumpur seperti Tarbush,
Rawsha , Saba dan sebagainya


DARI DAPUR CHEF USTAZAH KE DAPUR ANDA
KENAPA ANDA PERLU SERTAI SEKARANG.
                                                                                                                                                                    
*   Modul yang diajar boleh digunakan untuk tujuan persendirian atau Perniagaan.
*   Kos yang sangat MURAH berbanding Pengendali Kursus Nasi Arab yang lain.
*   Boleh terus memulakan perniagaan
*   Khidmat Nasihat/ Motivasi Oleh Ustazah dan Team.
KINI SEMUA ORANG BOLEH MASAK


CEPAT LAZAT BERKHASIAT LAGI BERKAT


MISI KAMI

Ø  Membantu Ibu Tunggal/ Surirumah/ Sesiapa Sahaja Yang Berminat Memulakan Perniagaan Di Rumah Berasaskan Bidang Masakan Dengan Memasak Secara Kecil-Kecilan atau Memenuhi Permintaan/ Pasaran Secara Sederhana dan Besar.
Ø Membantu menubuhkan gerai, gerai bergerak, Pasar malam, pasar pagi, pasar minggu, kiosk, kafe, restoren kepada peniaga kecil dan sederhana yang berminat dalam industri makanan.
Ø Ingin menjadi pengeluar utama makanan dan memastikan bahawa pengguna Islam mempunyai alternatif membeli produk-produk makanan yang halal.

SASARAN
1.    IBU TUNGGAL
2.    SURIRUMAH
3.    GRADUAN YANG MENGANGGUR
4.    SESIAPA SAHAJA YG BERMINAT UTK MENJUAL MAKANAN, MEMBUAT KATERING SECARA KECIL/ SEDERHANA DAN BESAR-BESARAN
5.    HOBI MEMASAK
YURAN

Modul ½ hari :
RM 600 (Individu)
RM 400 seorang (Persatuan/ Kumpulan)
Modul Sehari :  RM600(Individu)
RM 400 seorang (Persatuan /Kumpulan melebihi 20 orang keatas) 

HUBUNGI UNTUK BOOKING HARI DAN TARIKH DENGAN CHEF USTAZAH MELALUI P.A SAYA
CIK NINI : HP 012-9404066 

                           
MODUL KELAS MASAKAN DAPUR USTAZAH
             
            Nasi Arab/ Maqlubah

            Nasi Arab/ Mandy

            Nasi Arab/ Kabsa

PERALATAN YANG PERLU ANDA SEDIAKAN SEKIRANYA KAMI HADIR KE TEMPAT ANDA
1.    KERUSI DAN MEJA UNTUK PESERTA, SERTA MEJA UNTUK MELETAK PERALATAN MEMASAK, BAHAN MENTAH DAN HIDANGAN YANG SIAP DIMASAK
2.  GAS SAHAJA

PERALATAN YANG KAMI BAWA

1.    Periuk Rice cooker
2.    Periuk
3.    Kuali
4.    Senduk dan Sudip
5.    Pinggan, Mangkuk, Gelas
6.    Yang Penting ! Of course BAHAN MENTAH seperti
-         BERAS
-         LAUK 
-         SAYUR-SAYURAN
-         REMPAH RATUS
-         Dll
STYLE KURSUS:-
 AMALI : 90 %  TEORI : 10%

Tunjuk Ajar Real , Face To Face, Merasai Peluang Membuat, Merasa Masakan Yang Anda Masak bersama kami. Pertanyaan Atau Tunjuk Ajar Sepenuhnya Semasa Kursus Berlangsung. Rahsia untuk menjadi chef yang hebat di rumah, kenduri kahwin atau di mana sahaja.

APA YANG AKAN DAPAT SEMASA KURSUS
1-   ILMU TENTANG MASAKAN
2-   TIPS-TIPS
3-   NOTA/ BUKU RESEPI
4-   MENCUBA MEMBUAT SENDIRI DI BENGKEL
5-  SAMPLE MAKANAN PERCUMA
6-   SIJIL PERNYERTAAN
7-   BIMBINGAN SETELAH HABIS BELAJAR
8-   YANG PENTING DAPAT TAMBAH INCOME $$ ANDA LA...
9.- MAKAN DAN MINUM TENGAHARI DAN PETANG PERCUMA

Salam Ukhuwwah,
Chef Ustazah
KURSUS MASAKAN NASI ARAB : SEMUA PESERTA SUKA
MAKAN KAMBING.
 
Alhamdulillah, Kursus Masakan Nasi Arab anjuran Ustazah Cooking Classes pada 23 hb November  telah berjalan dengan jayanya.  Peserta-peserta Kursus Masakan Nasi Arab kali ini ada yang datang dari Temerloh iaitu dua orang Ustazah dan ada seorang peserta dari Kota Bharu, Kelantan seorang penguasaha makanan segera di salah sebuah food court di sana.  Apa yang paling istimewa ada seorang peserta yang sangat tidak asing bagi penggemar Kursus Masakan berasaskan coklat.   Beliau ialah Chef Amer (Amer Hamzah) iaitu Master Choclatier.
                Rupanya semua yang hadir Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes adalah orang yang memang suka Nasi Arab.  Soalan lazim yang saya tanya kepada peserta : Semua boleh makan kambing tak?.  Sebab kebiasaannya saya setiap kali Kursus Masakan Nasi Arab dibuat ada sebelingan kecil peserta tak gemar atau tidak boleh makan kambing.  “ Boleh!, Suka lagi makan kambing.” Jawab peserta.  Inilah kali pertama saya jumpa semua peserta Kursus Masakan Nasi Arab boleh makan kambing.  Bagus lah kalau begitu, kerana kebiasaannya saya akan membuat 2 hidangan 1 kuah/ gulai  kambing  dan 2 kuah ayam  sebab kesian pada peserta.
                Kursus Masakan Nasi Arab kali ini Modul Pertama seperti biasa saya mulakan dengan mengajar cara memasak Nasi Maqlubah yang sangat lazat dan berkhasiat.  Maklumlah ada sayur-sayuran seperti bunga kobis, lobak merah, kentang dan terung yang digoreng wangi dan diletakkan dalam Nasi yang dimasak bersama rempah ratus serta lauk di dalamnya.  Kemudian, ada kuah kerutuk kambing untuk tekak orang Melayu bagi yang tak boleh nak telan nasi tanpa kuah. Selain itu, saya turut mengajar bagaimana nak sediakan 2 Salatoh atau Acar Arab . Satu ada laban (youghurt) satu lagi tak de laban. Selepas itu, peserta akan melihat bagaimana penyediaan atau proses membuat Mashwi (Ayam Bakar) serta Kambing Tandoori Bakar .  Acara tidak selesai di situ bila saya mula mengajar bagaimana menyediakan Falafil (seperti Wardil makanan kaum India)dan membuat Humus( jem utk.roti Arab) sendiri .
                Modul ke-2 Kursus Masakan Nasi Arab Ustazah Cooking Classes  juga tidak kurang hebatnya iatu Nasi Mandhy iaitu Nasi Arab yang sangat popular di Malaysia.  Selepas menunjukkan cara-cara memasak Nasi Mandhy Kambing, saya menunjukkan cara-cara menyediakan Chicken Mandhy pula.  Seterusnya saya masuk kepada Modul FREE yang diberi kepada peserta-peserta istimewa ini iaitu Belajar Memasak Nasi Kabsah Ayam pula yang seakan Nasi Tomato tetapi di dalamnya ada Mix Vege. Selepas itu saya bagi lagi resepi hebat bagaimana nak menyediakan Syurbah (Sup/ Kuah). Kali ini saya pilih Bistik Daging yang sangat sesuai di makan dengan Nasi Arab.
Seperti biasa sesi yang ditunggu-tunggu ialah Sesi Makan. Alhamdulillah, semua peserta sangat berpuas hati dengan setiap hiadangan yang telah dipelajari.  Semua kata : SEDAP!! Kata Chef Amer yang paling disukai ialah Kambing Bakar yang sangat lazat.  Kesekuruhan peserta meletakkan Nasi Arab Maqlubah pada tangga pertama dari segi rasa Nasi sama seperti peserta-peserta kursus Masakan Nasi Arab dalam siri-siri yang lalu. Istimewa bukan? Bukan sahaja belajar banyak modul dapat Free Modul lagi, dapat pula 6 hadiah istimewa dari Ustazah Cooking Classes , selain dapat membawa balik sample makanan yang telah dipelajari hari tersebut.  Maka dapatlah orang di rumah seperti suami, isteri atau anak-anak dapat merasa sama apa yang telah dipelajari peserta dalam Kursus Masakan Nasi Arab anjuran Ustazah Cooking Classes.  Acara berakhir dengan upacara penyerahan sijil kepada semua peserta.  Baju masing-masing dah bau Nasi Arab dan kambing bakar..ha..ha..ha
Kepada yang telah menyertai Kursus Masakan Nasi Arab anjuran Ustazah Cooking Classes, saya ingin mengucapkan Selamat Maju Jaya, tidak kira kepada yang ingin membuka Kedai Nasi Arab, atau ingin menambah menu di restoren mereka atau datang sekadar hobi memasak  atau penggemar Nasi Arab. Ustazah berharap semua boleh mencuba memasak Nasi Arab tersebut mulai sekarang. 
Kepada yang belum menyertai tetapi sangat berminat untuk turut serta boleh hubungi Cik Nini di talian 012-9404066 SEKARANG. Kepada yang sudah menyertai pula, Ustazah juga akan mengadakan KURSUS MASAKAN NASI ARAB SIRI 2 untuk Modul Nasi Arab dengan mengemukakan menu-menu hebat lain pula di masa akan datang. Tungguuu!!
SAYA BERMINAT NAK DAFTAR SEKARANG !
CEPAT CALL NO : 012-9404066 UNTUK MENDAFTAR KURSUS MASAKAN NASI ARAB
Wassalam.
Salam Sayang,
Chef UstazahASSALAMUALIKUM.W.B.T.
SALAM, KEPADA SEMUA PENCINTA DUNIA MASAKAN.  Makluman Kelas Nasi Arab USTAZAH COOKING CLASSES (UCC) bulan ini hanya dapat diadakan pada 2 tarikh sahaja iaitu 22 dan 23 Oktober 2011 kerana jadual USTAZAH bulan ini penuh dengan Kelas Agama, Tazkirah dan Kuliah Bulanan, juga Kursus-kursus lain serta tempahan Katering. 
Untuk Pengetahuan  2 Modul yang Paling TOP KELAS MASAK/ KURSUS MASAKAN DI USTAZAH’s COOKING CLASSES (UCC) untuk Tahun 2011 bagi MODUL Kelas Nasi Arab ialah Belajar  Nasi Maqlubah dan Nasi Mandhy serta lauk pauknya dan hidangan yg lain.  Kali Kelas Masakan ini agak SPECIAL kerana belajar 2 MODUL dapat  FREE 1 MODUL cara membuat Nasi Kabsah dan FREE rempah membuat Nasi Arab Maqlubah dan hidangan lain spt Falafel dan Humus dan HADIAH MISTERI. YURAN PENYERTAAN SERENDAH RM 250 SAHAJA BAGI 1 MODUL. UNTUK KEDUA MODUL HANYA RM500 SAHAJA.  Hbgi Cik Nini 012-9404066 utk. daftar SKRG JUGA sebelum TERLAMBAT.
NAMA KURSUS   : KURSUS USAHAWAN KATERING
TEMPAT               : PUSAT KOMUNITI BUKIT ANTARABANGSA, KL
TARIKH               : 22 ATAU 23 OKTOBER (PILIH SALAH SATU)
MASA  : 10.00-1.00 TGHARI
MODUL 1 :NASI ARAB MAQLUBAH
1.  Penyediaan Nasi Arab Jordan (MAQLUBAH)
2.  Sayur Goreng Nasi Maqlubah
3.  Salatoh @ Jelatah Arab
4.  Mashwi (Ayam Bakar Berempah Arab) 
5.  Demo Masakan Kerutuk  Kambing : (RESEPI BONUS)
MASA : 2.30-5.30 PTG
MODUL 2 : NASI ARAB MANDHY
 1. Nasi Mandy
 2. Salatoh
 3. Kambing Bakar Tandoori
 4. Ayam Bakar Tando0ri
 5. Penyediaan Humus
 6. Falafil
 7.  Bistik Daging (Syurbah) (RESEPI BONUS)
KEISTIMEWAAN KELAS MASAKAN USTAZAH.  FREE  6 PERKARA:
1.   BELAJAR MEMASAK NASI ARAB KABSAH.
2.  REMPAH MAQLUBAH UNTUK 50 ORANG MAKAN
3.  2 KOTAK FALAFEL DAN ACUAN
4.  1 BOTOL TAHINI UTK. MEMBUAT HUMUS
5.  1 TIN KACANG KUDA
6.  1 BOTOL MINYAK ZAITUN DURRA
++ 3 FREE  DI MANA ANDA JUGA AKAN MENDAPAT :
1.  Sarapan Pagi Ringan PERCUMA
2.  Makan Tengahari PERCUMA
3.  Sample Hidangan Yg DiMasak Utk Dibawa Pulang PERCUMA
YANG PALING PENTING. DAPAT BAWA BALIK
1.   SIJIL
2.  ILMU DAN TIPS MASAKAN.
..............................................................
KAMI MENJANJI KAN ANDA AKAN MENDAPAT APA YANG ANDA BAYAR DAN AKAN DAPAT SEPERTI YANG KAMI TAWARKAN .
YANG PASTI ANDA AKAN TERSENYUM APABILA MEMPEROLEHI RAHSIA KAMI.
MENJADI SEORANG CHEF DAN MAHIR  MEMASAK MENGIKUT MODUL YANG DIAJAR WALAUPUN HANYA SEHARI BELAJAR DENGAN KAMI.
INI LAH AKU JANJI KAMI


Ya ! Saya Mahu Daftar Sekarang Juga!

RM 500 Untuk 2MODUL
Plus 1 MODUL PERCUMA
++ 6 HADIAH PERCUMA
Langkah 1 : Butiran Pembayaran
Lakukan pembayaran berjumlah RM 500 ke salah satu akaun dibawah menggunakan kaedah Fund Transfer atau ATM Transfer atau Cash Deposit:
Bank
No. Akaun
Pemilik Akaun
Maybank
153010197400
WAN HABSAH BINTI WAN AHMAD

PENTING: Pastikan anda sentiasa menyimpan rekod transaksi (resit jika cash deposit) atau print screen / pdf print butiran transaksi untuk rujukan dikemudian hari.
ARAHAN: Jika anda menggunakan Perbankan Online (Fund Transfer), COPY butiran transaksi anda untuk dikirimkan kepada kami. Emailkan ke  alamat email mizzninizz@yahoo. com untuk rujukan bagi perbankan online

Langkah 2: Arahan Pengesahan Bukti Bayaran (PENTING)
Pastikan anda melakukan pengesahan terhadap pembayaran anda. Anda perlu mengirimkan butiran tempahan anda serta bukti pembayaran anda kepada pihak kami untuk membolehkan kami mengesan pembelian anda dan juga menghantar produk yang ditempah.

PERINGATAN : Isi borang ini SELEPAS selesai membuat pembayaran sahaja.
Borang Pengesahan Pembayaran
Sila isikan borang dibawah lengkap dengan data yang benar dan sah sahaja. Sebarang maklumat palsu adalah dilarang sama sekali.
* menandakan ruangan tersebut WAJIB di isi.

*Nama Penuh Anda             

*Alamat Email Anda

*No Kad Pengenalan

*No Telefon

*Alamat Surat Menyurat

*Kaedah Pembayaran

*Tarikh Pembayaran

*Masa Bayaran

*Bank

*Bukti TransaksiSebarang pertanyaan boleh diajukan kepada Cik Puteri Nini di talian : 012-9404066/ 012-9404077 @ mizzninizz@yahoo.com

  Cik Puteri Nini
 (Setiausaha Ustazah )
    Fatha Marketing


     
 
PROGRAM CUTI SEKOLAH KELAS MASAK ASAS UNTUK ANAK-ANAK  (JUNIOR CHEF)
Assalamualaikum, w.b.t dan Salam Ceria untuk semua,
PROGRAM CUTI SEKOLAH KELAS MASAK ASAS UNTUK ANAK-ANAK  (JUNIOR CHEF) TAHUN 2011.
·        Anda pasti gembira melihat anak anda dapat berdikari menyediakan sarapan pagi/ minum petang sendiri.
·        Anda pasti gembira melihat anak anda boleh menggoreng nasi dan mee. membuat sandwich atau menyediakan ayam goreng lazat kegemarannya sendiri.
·        Anda akan tersenyum puas melihat anakanda boleh menyediakan sup ayam dan ayam masak kicap kesukaannya dan banyak lagi..
·        Anda pasti mahukan cuti sekolah yang bermakna untuk anak anda? Memberikan pengisian cuti sekolah yang bermakna untuk anak anda. Biarkan anak anda menjadi kanak-kanak & remaja yang lebih hebat! Berikan mereka kemahiran yang bermanfaat!
·        Belajar memasak berdikari adalah cara kanak-kanak membentuk daya inisiatif atau motivasi yang sihat dan memperkembangkan kemahiran berfikir
PATUTKAH ANAK-ANAK BELAJAR MEMASAK? Kenapa anak-anak perlu tahu memasak?Jawapannya sudah tentu YA. PROGRAM CUTI SEKOLAH KELAS MASAK ASAS UNTUK ANAK-ANAK  (JUNIOR CHEF)akan membantu :

1.      Melatih anak-anak berdikari tidak terlalu bergantung kepada ibubapa atau pembantu rumah.  Kalau mak tidak ada ada yang tak makan, sanggup berlapar kerana malas hendak ke dapur atau tidak tahu apa yang hendak disediakan.
2.      Penyelesaian masalah kepada ibu-ibu yang sibuk tidak sempat untuk memasak / balik lewat/ ada urusan dan sebagainya.
3.      Meringan beban ibubapa dengan makan di rumah. Jimatkan kos berbanding makan di luar
4.      Mengelakkan anak-anak makan junk food atau memesan makanan segera untuk makan bila ketiadaan ibubapa.

SIAPA YANG SESUAI SERTAI PROGRAM CUTI SEKOLAH KELAS MASAK ASAS UNTUK ANAK-ANAK  (JUNIOR CHEF):
 • Anak anda langsung tidak tahu masak/  Atau langsung tidak minat masak? Atau “terlampau pemalas”.  Apa kata kita jadikan dia seorang anak yang boleh berdikari, rajin membantu di dapur. Boleh memasak sekali-sekala bila perlu dan boleh menguruskan kehidupan bila tinggal berjauhan.
SELEPAS MENGIKUTI PROGRAM CUTI SEKOLAH KELAS MASAK ASAS UNTUK ANAK-ANAK  (JUNIOR CHEF) di harapkan :
 •  Anak anda tidak kekok lagi di dapur. Seronok dan gembira untuk menolong anda
 •  Juga boleh memasak sendiri makanan kegemarannya.
·         Meningkatkan IQ dan EQ kanak-kanak.  Melatih kanak-kanak menjadi kreatif dsbg

JADUAL KELAS MASAK JUNIOR CHEF
HARI PERTAMA
BIL
MODUL 1 (MAKANAN ASAS)
9.30-1.30    22 DIS 2011 (KHAMIS)
MODUL 2 (MAKANAN KEGEMARAN)
2.00-5.00 ptg  22 DIS 2011 (KHAMIS)
1
Ayam Goreng
SET AYAM ALA KFC
Menyediakan Tepung Salut
2
Ayam Goreng Masak Kicap
Ayam Goreng Ala KFC
3
Masak Nasi
Coleslaw
4
Sayur Goreng Campur
Membuat Nugget
5
Tomyam Campur
Air Oren
6
Sweet Sour Udang

7
Daging Masak Merah

8
Air Bandung

HARGA : RM 10O
HARGA : RM100

HARI KEDUA
BIL
MODUL 3 (MAKANAN CERIA)
10.00-1.00  23 DIS 2011 (JUMAAT)
MODUL 4 (MAKANAN PANAS)
2.30-5.30 ptg 23 DIS 2011 (JUMAAT)
1
Sandwich Omelete
Nasi goreng Kampung
2
Roti Sardin Goreng Salut Bread Crumb
Nasi Goreng Cina
3
Roti Sosej Salut Bread Crumb
Mee Sup
4
Sup Ayam
Mee Goreng
5
Membuat Aiskrim Oreo
Kueytiau Goreng
6
Membuat Ice Blended
Cendawan Goreng Rangup
7
Banana Split : Menghias Aiskrim
Air Koktel Special

HARGA RM 100
HARGA RM 100
HARGA MODUL
1.      1 Modul : RM 100   2 Modul : RM 200
2.      Jika mengambil lebih dari 2 modul potongan RM50 bagi setiap modul
3.      Jika adik beradik mendaftar bersama potongan RM50 juga akan diberikan.
HADIAH MENARIK MENANTI JUNIOR CHEF. SEHELAI BAJU T-SHIRT JUNIOR CHEF DAN APRON. HADIAH HAMPER UNTUK KUMPULAN TERBAIK. DAN HADIAH PERALATAN MEMASAK BERNILAI RM100 UNTUK PESERTA JUNIOR CHEF YG TERBAIK.
PENYERTAAN ADALAH TERHAD KERANA PESERTA YG MENDAFTAR SUDAH RAMAI . SEPARUH TEMPAT TELAH DIPENUHI.   DAFTAR SEKARANG UNTUK PROGRAM CUTI SEKOLAH KELAS MASAK ASAS UNTUK ANAK-ANAK  (JUNIOR CHEF)

USTAZAH COOKING CLASSES
012-9404077/012-9404066 (CIK NINI)


BELAJAR BUAT AYAM GORENG ALA RESTOREN MASAKAN SEGERA TERKENAL
PENDAHULUAN

Sudah diketahui umum bahawa Ayam KFC (KENTUCKY FRIED CHICKEN) menjadi makanan segera kegemaran rakyat Malaysia.  Sebut sahaja Ayam KFC, semua mengetahuinya dari yang dewasa sampai kepada yang kecil. Jika di tanya rakyat di seluruh Malaysia adakah mereka menggemari makan ayam KFC atau ayam goreng ‘ala-ala KFC’ serta makanan segera di Mc Donalds, Marry Brown dan A&W dan lain-lain. Maka, sebahagian besar jawapan sudah tentu Ya, iaitu mereka atau keluarga menggemarinya. Ianya sangat popular terutamanya di kalangan anak-anak dan remaja.
Kenapa sebahagian besar rakyat Malaysia sukakan makan ayam di restoren KFC atau di restoren makanan segera yang lain? Jawapannya, kerana rasanya sedap, bau yang memikat selera, susun atur dalam restoren yang menarik merupakan antara faktor utama yang menjadikan makanan ini digilai ramai. Resipi ayam goreng KFC yang dicetuskan Colonel Harland Sanders dengan 11 aneka herba dan ramuan telah berjaya berada di lebih 80 buah negara dan menjadi restoren makanan franchais makanan segera yang paling berjaya di dunia pada ketika ini


OBJEKTIF
Oleh itu, menjadi tanggungjawab kami di Ustazah Cooking Classes (UCC) untuk mengadakan satu siri Kelas Masakan dengan Modul SET LENGKAP AYAM ‘ALA KFC’ bagi memberi pendedahan kepada masyarakat untuk memasak sendiri di rumah hidangan simple yang digemari ramai ini untuk diri sendiri, keluarga atau saudara mara. 
Tujuan kami di UCC mengadakan MODUL SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC ini dapat membantu Rakyat Malaysia:
a)      BERJIMAT DI ZAMAN BARANG SERBA NAIK DENGAN MASAK SENDIRI MAKANAN KEGEMARAN SEISI KELUARGA. Bayangkan jika sesebuah keluarga itu mempunyai anak seramai 5 orang, mereka terpaksa berbelanja sebanyak RM 64.35 untuk makan KFC Family Set. Jika mereka dapat buat sendiri SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC di rumah, belanjanya hanya separuh sahaja. Maka dengan ini dapat jimat berbelanja dan menguntungkan.
b)     MENYEDIAKAN MAKANAN HALAL, BERSIH BERMUTU. Memasak SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC semdiri di rumah dapat menentukan bahawa makanan yang disediakan dapat memenuhi tuntutan syarak. Selain Halal, kebersihan juga dapat dijaga di samping makanan yang disedikan jauh lebih baik kerana kita boleh memilih bahan-bahan segar dan terpilih tanpa pewarna atau pengawet yang merbahaya.
c)      MEMBERI PELUANG KEPADA SESIAPA YANG MEMPUNYAI HOBI MEMASAK  untuk menambahkan Menu masakan mereka. Juga kepada sesiapa yang berminat dalam bidang Keusahawanan untuk menjadi Usahawan Ayam Goreng Segera. MODUL SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC sangat sesuai untuk sesiapa sahaja.
Butiran Menu :
1.      Belajar membuat tepung goreng serbaguna.
2.      cara nak buat ayam goreng ala KFC,
3.      coleslaw,
4.      mashed potato dan sosnya.
5.      Free Resipi :potato wadges, nuggets dan membuat Mayonis.
KESIMPULANNYA :
Kami dari USTAZAH COOKING CLASSES sangat berharap semoga MODUL SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC ini dapat disertai lebih ramai lagi masyarakat dan memberi faedah dari aktiviti memasak ini. Kami dari USTAZAH COOKING CLASSES menyediakan kursus MODUL SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC yang amat murah dan berpatutan kepada seluruh rakyat Malaysia
Akhir sekali, saya Ustazah Wan Habsah binti Wan Ahmad mendahulukan ucapan terimakasih yang tidak terhingga di atas perhatian dan keprihatinan dari semua pihak yang ingin memajukan diri,keluarga dan UMMAH.
KEPADA YANG BERMINAT UTK MENYERTAI MODUL SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC SILA HUBUNGI 012-9404077/0139802465 SEKARANG.
MAKAN YANG HALAL TANPA SYUBHAH

JOM BELAJAR MODUL SET LENGKAP AYAM GORENG ALA KFC

Chef Ustazah
(JURULATIH USTAZAH COOKING CLASSES)