Selasa, 21 Jun 2011

INGIN MENJADI USAHAWAN MASAKAN ARAB...

INGIN MENJADI USAHAWAN MASAKAN / HIDANGAN ARAB

Hari ni, saya berniaga seperti biasa di Pasar Minggu di Greenwod.  Antara perkara yang saya tertarik untuk kongsikan ialah bagaimana seorang daripada pelanggan tetap saya memberitahu bahawa mereka sekeluarga nak mencari Makanan Arab (terutama hidangan Nasi Arab).  Minggu lepas pula saya salah seorang pelanggan bertanya   saya : “Ustazah, pandai buat nasi Arab tak?” Jawab saya : “Pandailah! Kan saya dulu belajar kat negara Arab..he..he..”. “Nasi Mandy.. tau tak nak buat.?”.  tanya dia lagi. Boleh la..kalau setakat nak makan atau nak belajar ke?” kata saya lagi.  ”Boleh ngaja ke?, Ustazah tau tak, berapa orang ambik untuk 1 kepala belajar Nasi Mandy. Lima belas ribuu!!” Tegas dia lagi.  ”Banyak tu!  Macam ni la bagi ustazah seribu je, nanti kita ajar macamana nak buat.ha..ha.” Kata suami saya sambil gelak besar.Ini adalah butiran dialog kami.
Tahu tak, kalau nak masuk kedai Arab jika tak de RM 100 bawak family jangan cuba-cuba nak malukan muka.. Hidangan mereka setakat nasi 2 pinggan, 2 hidangan lauk, 10 biji roti dan syai (teh) satu jug lebih RM 100 tau!.
Balik tu saya diskus dengan suami, why not kami ajar sesiapa yang berminat untuk belajar.  Bila saya selidik kat Internet memang betul saya jumpa pakej yang nilainya RM 3,500 hingga pakej RM 16 ribu.. Fuyooo, mahal tu.  Last sekali, saya senarai beberapa kepakaran yang saya ada untuk membuat hidangan Arab. So, dapat la 4 modul semuanya.  Bila kira kos dan tolak semua sekali kami dah berkira-kira nak bagi peluang kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk joint dalam bisnes yang mengguntungkan ini.  Saya berjanji akan ajar betul-betul dan step by step buat nasi Arab dan hidangan lauk pauknya dengan harga terendah setakat ini di dalam pasaran.

2 MODUL SERENDAH RM 500.
 1 HARI.
 INI BERMAKNA 1MODUL BARU RM250. 
BERBALOI BUKAN?

Kami bukan nak mencekik darah tapi berkongsi satu idea yang menarik dan satu latihan yang boleh dibuat untuk bakal-bakal usahawan Masakan Arab.  Buat la kecil-kecil dahulu, cuba praktiskan secara sedikit demi sedikit sehingga anda benar-benar mahir.  Bukan tak bagi joint program yang nilaian ribu-ribu tu Tapi belajar kena mula dari bawah, modal kena mula yang kecil-kecil dulu.  Mula-mula operasi di rumah dahulu, ambil order mula masak di dapur rumah sendiri.  Buat betul-betul, bila dah famous dan modal dah mula mengembang dan ada simpanan boleh le mula bukak gerai nasi Arab kat pasar-pasar malam, atau bukak gerai depan rumah.  Lepas tu baru boleh bukak Restoren.  Caya lah! Satu hari nanti mungkin anda adalah pengusaha Nasi Arab terkenal di Malaysia  


TAPI UNTUK BELAJAR BERAMAI-RAMAI
[20 ORANG SEKURANG-KURANGNYA]
4 MODUL SERENDAH RM 800
[UNTUK SEORANG]
1 HARI
INI BERMAKNA 1 MODUL RM 200

Berminat, Hubungi saya sekarang sebelum saya mengubah niat untuk mengkomersialkan Kelas Masakan Arab ini.
TEL SEKARANG !
CHEF USTAZAH.
O139802465/0139062465


Tiada ulasan:

Catat Ulasan