Khamis, 27 Ogos 2015

RESEPI SARDIN BUAT SENDIRI


"Boleh tak Ustazah post semula resepi sardin!"
Atas permintaan ramai Ustazah bagi sekali lagi.. Rupanya ramai peminat ikan sardin ya!
Kali ni dapat resepi, masak terus dan share gambar kat sini macamana rupanya dan bagitau rasanya ya!

Jom buat sendiri Sardin Cap DAJAJ.

Bahan-bahannya :
1 kg ikan selayang/ sardin segar.
2 labu bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang putih kisar.
2 biji Buah tomato didadu kasar
1/ 2 cawan tomato puri.
1/ 2 cawan tomato sos
1 sdt Serbuk lada putih.
Kalau nak pedas tambah sedikit sos cili.
Gula dan garam secukup rasa.
Setengah cawan minyak.
Air secukupnya ( 1 jug, masuk sedikit demi sedikit)
Periuk Pressure Cooker ( saya guna noxxa).

Cara-caranya :
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sampai wangi.
2. Masukkan tomato buah, tomato puri, tomato sos dan cili sos.
3. Masukkan air dan ikan. Tambah garam dan gula.
4. Masak menggunakan pressure cooker 30 minit.
5. Tambahkan air jika perlu. Dan masak lagi 20-30 minit. Tambah air sedikit demi sedikit lagi. Biarkan kuah pekat dan ikan benar- benar lembut isinya.
Tambahan :
**************
  • Nak perah limau nipis pun boleh, kalau nak hilangkan hanyir.
  • Nak tumis dengan cili kering kisar pun boleh untuk pedas.
  • Nak tambah daun kari pun boleh. 
  • Ada juga orang tambah tepung gandum untuk pekatkan kuah.


Nota : Dajaj Maksudnya : Ayam dalam kamus Marbawi..hehehe.

https://www.facebook.com/resepichefustazah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan