Halaman

Isnin, 6 April 2015

RESEPI PENYEDIAAN AIR STOK USTAZAH

Bahan-bahannya :
- Tulang Ayam/ tulang Lembu/ Leher atau Kaki Ayam 
- Air secukupnya
- Halia 2 inci diketuk-ketuk
- 2 biji bawang besar dipotong 4
- 2 ulas bawang putih dimayam
- Kayu manis 2
- Buah pelaga 3
- 2 sudu garam
- 2 biji Tomato di potong 6
- 2-4 biji kentang potong 4
- 4 helai Daun bay.
- Akar daun ketumbar, akar daun pudina, akar daun sup dibasuh bersih
- Kulit carot yang dikupas.
- 3 sudu serbul lada putih/ lada hitam.
Cara-cara :
1) Rebus semua bahan diatas dengan api kecil sebaik-baiknya 5 jam.
2) Tapis semua bahan dan ambil airnya sahaja. Bungkuskan di dalam plastic kecil, untuk mudah diasingkan dan dipakai kelak.
3) Air stok tadi boleh disimpan di dalam peti sejuk beku supaya boleh bertahan untuk tempoh yang panjang.
4) Untuk kegunaan segera, anda boleh merebus dengan minima masa sejam di atas dapur api kecil.
Selamat mencuba.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan