Halaman

Jumaat, 8 Jun 2012

RESEPI MALFOUF




RESEPI MALFOUF /STUFFED CABBAGE
 

Bahan-bahannya :

1 biji KOBIS
BERAS 2 cawan
Daging kisar 500 gram
1 labu bawang putih ditumbuk halus
1sdm garam
1sdm serbuk  lada hitam


1sdm paprika/ serbuk cili
Bawang dipotong dadu
Rempah sweet sour usatazah 1 paket/tomato paste tin
Sedikit perahan air limau

Cara-cara

Kobis di potong dan dicelur/ rebus sekejap di dalam air bagi melembutkan daunnya.
Step 2 :
Beras yg tlh dibersihkan dan ditoskan. Masukkan bawang putih kisar, daging kisar, 1sdm garam, 1sd serbuk lada hitam. Uli semua bahan.
Step 3: Alas sedikit kobis dlm periuk.
Step 4 :Ambil sedikit daging yang diuli tadi, dan masukkan ke dalam kobis. Gulung seperti buat popia.
Step : Susun dlm periuk yg dialas kobis. Letakkan sedikit mentega/ butter. Letakkan sos sweet sour. Masukkan air secukupnya. Letakkan pingan diatas malfouf. Tutup periuk dan masak sehingga nasi tidak mentah. Disediakan bersama yoghurt atau dimakan dgn roti pita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan