KURMA
MAKANAN SUNNAH DAN MAKANAN KESIHATAN
Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali
dalam bahasa saintifiknya sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh
dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di
negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis. Antara kurma yang
terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh
jenis. Dikalangan penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama
mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang
digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak,
kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda
Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam.
KELEBIHAN
KURMA BERDASARKAN AL-QURAN DAN AS-SUNNAH
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar katanya :
"Aku melihat Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam memakan buah-buahan
dengan kurma masak.
"Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda : "Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ajwah dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu".
Khasiat kurma "Ajwah" sebagaimana yang tersebut di dalam hadis di atas merupakan satu kelebihan yang dikurniakan Allah Subhanahu Wataala sesuai dengan kemuliannya sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam.
Terdapat juga di dalam al-Quran ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa alaihi Salam sebagaimana tersebut di dalam surah Maryam ayat 25 :
"Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak.
Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas, bila mana Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin. Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unzur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Quran dan hadis Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.
Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak damit dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.
Rasulullah juga pernah bersabda
mengenai hal ini ,sabdanya:" Beri makan buah tamar kepada isteri-isteri
kamu yang hamil dan barang siapa yang memakan buah tamar tersebut semasa
hamilnya, maka anak yang akan lahir itu akan menjadi seorang anak yang penyabar
dan bersopan- santun, kerana makanan Siti Maryam ketika melahirkan Nabi Isa AS
adalah buah tamar.
Berdasarkan ini juga Baginda Rasulullah Sallallahu
alaihi Wasallam menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma
sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud :
"Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air. (Hadis riwayat Ahmad)
Sehubungan dengan hadis ini ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata : "Rasulullah Sallallahu alaihi Wasalla berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih.
Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma :
Maksudnya : Daripada Adiy bin Hatim, ia berkata : "Saya mendengar Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda : "Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma.
Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.
Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.
Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanahu Wataala.
"Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air. (Hadis riwayat Ahmad)
Sehubungan dengan hadis ini ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata : "Rasulullah Sallallahu alaihi Wasalla berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih.
Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma :
Maksudnya : Daripada Adiy bin Hatim, ia berkata : "Saya mendengar Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam bersabda : "Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma.
Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.
Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.
Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanahu Wataala.
KHASIAT KURMA
Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah
saw kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di
dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus
manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan
kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila
kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya
gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu
atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam
tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi
glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.
Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.
Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.
Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf kerana kurma adalah excellant source atau sumber mujarab. Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit.
Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.
Diriwayat oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. “Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan.”
Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
Melalui petua tertentu, kurma dimakan bersama badam dan madu untuk menyembuhkan penyakit. Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin. Jus buah kurma mungkin baru di negara ini, sebaliknya di negara pengeluar selain dimakan segar, kering atau salai, kurma dibuang biji dan diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus bagi mengenakkannya. Kurma juga dibuat jem, sirap atau bahan tambahan dalam aiskrim.
Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat
besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.Ia
lazimnya dimakan semasa bulan Ramadhan dan mempunyai khasiat serta nilai yang
tinggi dalam dunia perubatan tradisional.
. dari segi saintifik amat berkesan
bagi mengubati gangguan usus yang kronik, dimana ketidakserasian dengan gluten,
menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna.
Kurma mengandungi sejenis bahan protein
serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan
oleh gluten dalam usus kecil. Tindakbalas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada
pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.
Selain daripada gangguan usus, jus
kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak
sesuai di amalkan oleh mereka yang mengidap penyakit diabetis, kerana ia boleh
mendatangkan kesan yang lebih serius.
Jus kurma juga merupakan penawar
mujarab dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi
mereka yang mengalami masalah batuk jus kurma sesuai untuk diamalkan kerana
kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam
kerongkong sekaligus menghentikan batuk.
Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai
pelbagai khasiat dan kegunaan yang banyak kerana telah terbukti, di dalam
Al-Quran terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma.
Mengikut pendapat pakar perubatan, buah
kurma kaya dengan unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita sama ada
semasa hamil dan selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang
diturunkan oleh Allah kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah
kurma ketika beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.
KAJIAN DAN PENEMUAN SAINS PERUBATAN
Berdasarkan pada ayat-ayat Al-Quran dan
hadith Rasul, para saintis giat mengkaji mengenai khasiat kurma. Mengikut
kajian Dr.Mahmud Nazim Al-Nasimy dalam buku Tempoh mengandung dari segi
perubatan, fiqhiyah dan perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma
dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi
urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan
proses kelahiran bayi. Jus kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah,
menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain
Pensyarah Fakulti Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan
bahawa jus kurma membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal
badan, lesu dan barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan
ingatan dan melawaskan. Disamping menambahkan tenaga seksual,kurma juga boleh
digunakan sebagai pencuci mulut.
Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir
telah terbukti khasiat kurma dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak
dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak.
Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit
barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati, dan membantu mengurangkan
pengaliran darah semasa kelahiran.
Tidak sahaja buah kurma, umbut dari
pokok kurma juga boleh dijadikan makanan dan ia juga mempunyai khasiat yang tersendiri.
Pengeluar kurma dunia ialah Arab Saudi,
Iraq, Iran, Mesir, Tunisia dan Algeria
Kandungan Kurma Kering
|
%
|
Gula
|
Lebih 50
|
Protein
|
Lebih 2
|
Lemak
|
Lebih 2
|
Sumber Mineral
|
Lebih 2
|
Sumber: Encyclopaedia Britannica CD99.
Kurma
Mencegah Serangan Stroke
• Kandungan
kalorinya yang tinggi dan mudah dicerna oleh tubuh memang sesuai kalau
digunakan saat berbuka puasa. Namun, ada khasiat yang lebih istimewa: kurma
boleh menurunkan risiko serangan stroke berkat tingginya kalium yang
dikandungnya. Buah-buahan dikenal sebagai sumber utama vitamin, terutama
vitamin C dan mineral. Sudah begitu, kandungan energi atau kalorinya pun
rendah, sebab lemak yang dikandungnya juga rendah. Namun, ada pengecualian,
misalnya kurma. Kandungan lemak pada kurma juga boleh diabaikan. Namun,
karbohidratnya yang tinggi membuat buah ini dapat menyediakan energi yang
tinggi pula. Malah paling tinggi diantara keluarga besar buah-buahan.
Keunggulan lainnya, kurma
mengandungi zat gizi penting bagi fungsi tubuh, terutama jantung dan pembuluh darah, yaitu kalium. Fungsi mineral ini membuat denyut jantung makin teratur, mengaktifkan kontraksi otot, serta membantu mengatur tekanan darah. Itulah sebabnya kurma menjadi istimewa. Apalagi, beberapa penelitian membuktikan, makanan tinggi kalium ini dapat menurunkan risiko serangan stroke.
mengandungi zat gizi penting bagi fungsi tubuh, terutama jantung dan pembuluh darah, yaitu kalium. Fungsi mineral ini membuat denyut jantung makin teratur, mengaktifkan kontraksi otot, serta membantu mengatur tekanan darah. Itulah sebabnya kurma menjadi istimewa. Apalagi, beberapa penelitian membuktikan, makanan tinggi kalium ini dapat menurunkan risiko serangan stroke.
Cukup Lima Butir Sehari..!
* Dari penelitian terhadap pola makanan yang dilakukan terhadap 859 orang lelaki dan wanita berusia di atas 50 tahun di California Utara, AS, diketahui, perbezaan kecil konsentrasi kalium pada pola makanan dapat memprediksi mereka yang dijangkakan berpeluang meninggal akibat stroke 12 tahun kemudian. Tak ada seorang pun yang sukatan kaliumnya paling tinggi (lebih dari 3.500 mg setiap hari) meninggal akibat stroke. Sebaliknya, orang yang secara teratur engonsumsi kalium paling rendah (kurang dari 1.950 mg setiap hari) mempunyai risiko stroke fatal jauh lebih
tinggi dibandingkan dengan yang lain. Di antara mereka yang konsumsi kaliumnya paling Rendah, harapan meninggal akibat stroke 2,6 kali pada lelaki dan 4,8 kali pada wanita. Makin banyak makanan kaya kalium yang dikonsumsi biasanya makin kecil kemungkinan orang menderita stroke. Para penyelidik merumuskan dengan hanya makan satu jenis ekstra makanan kaya kalium (minimal 400 mg setiap hari) risiko fatal boleh diturunkan sampai 40%. Tahap 400 mg kalium itu mudah sekali Anda penuhi dengan makan kurma kering sekitar 65 g saja, atau
setara dengan lima butir kurma. Makanan tinggi kalium, menurut Dr. Louis Tobian, Jr., pakar penyakit darah tinggi dari Minnesota University AS, juga dapat membantu menurunkan tekanan
darah serta boleh memberi kekuatan tambahan dalam mencegah stroke secara langsung, sebagaimana kondisi tekanan darah seseorang. Untuk membuktikan hal itu, Dr. Tobian melakukan eksperimen pada dua kelompok tikus yang terkena hipertensi. Satu kelompok tikus diberi diet tinggi kalium dan kelompok lain diet kalium normal. Hasilnya amat luar biasa. Diantara kelompok tikus yang mendapat kandungan kalium tinggi, tak satu pun mengalami
perdarahan otak. Sementara 40% pada kelompok tikus yang mendapat kalium normal menderita stroke ringan yang dibuktikan dengan adanya perdarahan otak.
Dari hasil penelitian itu, Dr Tobian membuat kesimpulan, konsumsi ekstra kalium dapat menjaga dinding arteri tetap elastik dan berfungsi normal. Keadaan ini membuat pembuluh darah tidak mudah rusak akibat tekanan darah. Jadi jelas, kurma yang secara tradisional disajikan sebagai salah satu hidangan untuk berbuka puasa di Bulan Ramadhan, bukan makanan pembuka yang
biasa. Diam-diam ia menyimpan senjata potensial antistroke dan antiserangan jantung. Meskipun demikian, untuk memastikan nampak positif kurma, agaknya masih perlu dibuktikan lebih lanjut melalui penelitian.
Memiliki Aktiviti Seperti
Aspirin/Pill Killer
* Selain kalium yang berguna bagi kesehatan jantung dan pembuluh darah, kurma juga mengandung salisilat. Zat ini, dikenal sebagai bahan baku aspirin, Ubat pengurang atau penghilang rasa sakit dan demam. Salisilat bersifat mencegah pembukan darah, antiinflamasi, dan melenyapkan rasa ngeri/ngilu. Kecuali itu, menurut Nurfi Afriansyah, staf penyelidik KIE Gizi Puslitbang Gizi Bogor, salisilat juga boleh mempengaruhi prostate gland (kelompok asam lemak hidroksida yang merangsang kontraksi otot , menurunkan tekanan darah). Sementara itu, Jean Carper dalam bukunya Food,Your Miracle Medicine menyatakan kurma mempunyai aktiviti seperti aspirin. Kurma kering , katanya, sangat tinggi kandungan salisilat alias aspirin alaminya. Buah ceri, prune dan kismis kering juga kaya dgn kalium kerana ia juga mengandung salisilat.
orang yang peka dengan aspirin, kalau menyantap makanan mengandung salisilat, akan bereaksi sama dengan orang yg minum aspirin. Karena itu, pakar kesihatan yang mendalami alergi biasanya akan mewarwarkan mereka yang peka terhadap aspirin supaya menjauhi makanan mengandung salisilat, termasuk kurma.
Di pihak lain , para pakar tergugah rasa ingin tahu
terhadap perkembangan bahwa salisilat pada makanan boleh memberikan prestasi
yang sama dengan minum aspirin. Memang, ada kaijan yang membuktikan, aspirin
regular dose rendah (kurang atau separuh dose yang biasa diminum per hari)
sanggup membantu mencegah serangan jantung atau stroke.
Berdasarkan hal itu, para pakar mengharapkan, dose rendah salisilat dalam makanan yang dikonsumsi boleh juga meredakan sakit kepala.
Berdasarkan hal itu, para pakar mengharapkan, dose rendah salisilat dalam makanan yang dikonsumsi boleh juga meredakan sakit kepala.
Komposisi Gizi
* Buah kurma boleh dimakan secara langsung, dalam keadaan kering atau segar. Disamping itu, juga boleh dimanfaatkan untuk berbagai hidangan seperti aneka
produk roti, permen, ais krim, selada dan sirap.
Di negera Arab kurma mendapat tempat yang cukup baik di dalam masyarakat. Buah berbentuk silinder dengan biji beralur tunggal ini biasanya dikonsumsi bersama hasil olahan susu.
Nilai gizi utama yang diandaikan memang kandungan karbohidrat sederhananya, alias gulanya, yang tinggi. Kandungan karbohidratnya berkisar dari sekitar 60% pada kurma lembek (yang diambil sewaktu masih lembek dan mentah) hingga sekitar 70% pada kurma kering (yang mengering di pohon, terjemur matahari)
Kebanyakan varietas kurma mengandungi gula glukosa (jenis gula yang ada dalam darah) atau fruktosa (jenis gula yang terdapat dalam sebagian besar buah-buahan). Namun, satu varietasnya yang bernama Deglet Noor yang tumbuh di California hanya mengandungi gula sukrosa (dikenal juga sebagai gula pasir).
Menurut Dr. Anwar El Mufti dari Mesir, seperti dikutip harian "Buana Minggu", kurma mengandung zat gula 70%. Sebagian besar zat gula yang terdapat di dalamnya sudah diolah secara alami dan tidak berbahaya bagi kesihatan. Seperti halnya gula pada buah-buahan yang dinamai fruktosa, zat ini mudah dicerna dan mudah dibakar oleh tubuh. Dengan demikian akan menghasilkan tenaga yang tinggi, tanpa menyusahkan tubuh untuk mengolah, mencerna, dan menjadikannya sebagai gizi yang baik. Itu sebabnya mengapa kurma dianggap sebagai buah yang ideal untuk hidangan berbuka puasa ataupun sahur.
Segelas air
yang mengandung glukosa, menurut Dr. David Conning, Pengarah Am British
Nutrition Foundation, seperti dikutip Panasea, akan diserap tubuh dalam 20-30
menit, tetapi gula yang terkandung dalam kurma baru habis terserap dalam tempo
45-60 menit. Makanya, orang yang makan cukup banyak kurma pada waktu sahur akan
menjadi segar dan tahan lapar, sebab bahan ini juga kaya dengan serat.
Keunggulan kurma lainnya mengandung berbagai vitamin penting, seperti vitamin A, tiamin, dan riboflavin dalam jumlah yang bisa diandalkan, serta niasin dan kalium dalam jumlah yang sangat andal. Selain itu, buah ini ternyata juga memuat berbagai zat gizi lain seperti zat besi, vitaminB, asam nikotinat serta serat (bukan zat gizi) dalam jumlah memadai.
Dalam setiap 100 g kurma kering terkandung vitamin A 50 IU, tiamin 0,09 mg, riboflavin 0,10 mg, niasin 2,20 mg, serta kalium 666 mg. Zat-zat gizi itu berfungsi membantu melepaskan energi, menjaga kulit dan saraf agar tetap sehat serta penting untuk fungsi jantung.
Riboflavin dan niasin. Misalnya, akan membantu melepaskan energi dari makanan, sementara tiamin membantu melepaskan energi dari karbohidrat. Vitamin A dan niasin memainkan peranan dalam membentuk dan memelihara kulit yang sehat. Tiamin penting bagi sel-sel saraf, sementara niasin menjaga fungsi normal saraf.
Kurma juga mengandung banyak mineral penting , seperti magnesium, potasium dan kalsium. Mineral-mineral itu sangat diperlukan oleh tubuh. Serat yang terdapat dalam kurma berfungsi melunakkan usus dan mengaktifkannya, yang secara mempermudah buang air besar. Dalam kurma juga terdapat semacam hormon (potuchsin) yang boleh menciutkan pembuluh darah dalam rahim, sehingga boleh mencegah perdarahan rahim.
Keunggulan kurma lainnya mengandung berbagai vitamin penting, seperti vitamin A, tiamin, dan riboflavin dalam jumlah yang bisa diandalkan, serta niasin dan kalium dalam jumlah yang sangat andal. Selain itu, buah ini ternyata juga memuat berbagai zat gizi lain seperti zat besi, vitaminB, asam nikotinat serta serat (bukan zat gizi) dalam jumlah memadai.
Dalam setiap 100 g kurma kering terkandung vitamin A 50 IU, tiamin 0,09 mg, riboflavin 0,10 mg, niasin 2,20 mg, serta kalium 666 mg. Zat-zat gizi itu berfungsi membantu melepaskan energi, menjaga kulit dan saraf agar tetap sehat serta penting untuk fungsi jantung.
Riboflavin dan niasin. Misalnya, akan membantu melepaskan energi dari makanan, sementara tiamin membantu melepaskan energi dari karbohidrat. Vitamin A dan niasin memainkan peranan dalam membentuk dan memelihara kulit yang sehat. Tiamin penting bagi sel-sel saraf, sementara niasin menjaga fungsi normal saraf.
Kurma juga mengandung banyak mineral penting , seperti magnesium, potasium dan kalsium. Mineral-mineral itu sangat diperlukan oleh tubuh. Serat yang terdapat dalam kurma berfungsi melunakkan usus dan mengaktifkannya, yang secara mempermudah buang air besar. Dalam kurma juga terdapat semacam hormon (potuchsin) yang boleh menciutkan pembuluh darah dalam rahim, sehingga boleh mencegah perdarahan rahim.
Sumber
Artikel : www.tayibah.com
Tahnik Dengan Kurma
Hadis yang akan dibincangkan ini ialah berkaitan
amalan tahnīk ke atas bayi yang baru dilahirkan. Banyak hadis yang menyebut
tentangnya, antaranya ialah hadis riwayat Bukhāri dan Muslim daripada �Abū Mūsā yang menceritakan perihal Nabi Muhammad
s.a.w. mentahnīk anak sulungnya dengan buah tamar. Hadis ini berbunyi seperti
berikut:
وُلِدَ لِي غُلَامٌ فَأَتَيْتُ بِهِ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمَّاهُ إِبْرَاهِيمَ فَحَنَّكَهُ بِتَمْرَةٍ وَدَعَا لَهُ بِالْبَرَكَةِ وَدَفَعَهُ إِلَيَّ وَكَانَ أَكْبَرَ وَلَدِ أَبِي مُوسَى
Maksudnya: "Aku dikurniakan seorang anak. Lalu aku membawanya kepada Nabi s.a.w. dan beliau menamakannya dengan nama Ibrahim. Kemudian beliau melakukan tahnīk dengan menggunakan buah kurma serta mendoakannya dengan keberkatan. Kemudian beliau menyerahkannya semula kepadaku.�
Fakta Saintifik: Buah Tamar dan Tahnīk
Sains membuktikan sunnah ini adalah saintifik. Baru-baru ini satu kajian bertajuk The Analgesic (Pain Killing) Effect of Sucrose In Full Term Infants: A Randomised Controlled Trial dilakukan oleh Nora Haouari, Cristopher Wood, Gillian Griffiths dan Malcolm Levene di Leed General Infirmary di England. Dalam kajian yang dilakukan, 60 orang bayi berumur antara 1 hingga 6 hari telah diberikan 2ml larutan yang mengandungi gula sukrosa. Dalam peratus yang berlainan iaitu 12.5 peratus, 25 peratus, 50 peratus dan salah seorang daripada mereka hanya diberi air kosong (sterile water) sebagai kontrol. Selepas larutan ini diberikan melalui mulut, bayi-bayi dicucuk di bahagian kaki bagi mengeluarkan darah supaya ujian makmal dapat dilakukan ke atasnya.
Kajian ini mendapati selepas bayi-bayi dicucuk, masa tangisan yang diambil oleh bayi-bayi ini berbeza mengikut larutan sukrosa yang diambil oleh mereka. Masa tangisan bagi bayi-bayi yang mengambil air kosong tanpa sukrosa adalah yang paling lama. Sebaliknya masa tangisan bayi-bayi yang mengambil sukrosa adalah pendek terutamanya mereka yang diberikan larutan sukrosa yang paling tinggi. Justeru, pakar-pakar merumuskan, gula dapat dimanfaatkan sebagai bahan pencegah sakit bagi bayi-bayi yang baru dilahirkan. Tambahan pula ia adalah selamat digunakan. Penemuan ini dilaporkan di dalam British Medical Journal bertarikh 10 Jun 1995.
Justeru, tahnīk ke atas bayi yang baru dilahirkan dengan menggunakan buah tamar bukanlah suatu perbuatan yang tidak masuk akal, seperti yang dikatakan oleh sesetengah golongan. Sebaliknya sains membuktikan bahawa tahnīk mampu menghilangkan perasaan sakit yang menimpa ke atas bayi selepas dilahirkan kerana buah tamar kaya dengan gula terutamanya daripada jenis sukrosa.
وُلِدَ لِي غُلَامٌ فَأَتَيْتُ بِهِ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَسَمَّاهُ إِبْرَاهِيمَ فَحَنَّكَهُ بِتَمْرَةٍ وَدَعَا لَهُ بِالْبَرَكَةِ وَدَفَعَهُ إِلَيَّ وَكَانَ أَكْبَرَ وَلَدِ أَبِي مُوسَى
Maksudnya: "Aku dikurniakan seorang anak. Lalu aku membawanya kepada Nabi s.a.w. dan beliau menamakannya dengan nama Ibrahim. Kemudian beliau melakukan tahnīk dengan menggunakan buah kurma serta mendoakannya dengan keberkatan. Kemudian beliau menyerahkannya semula kepadaku.�
Fakta Saintifik: Buah Tamar dan Tahnīk
Sains membuktikan sunnah ini adalah saintifik. Baru-baru ini satu kajian bertajuk The Analgesic (Pain Killing) Effect of Sucrose In Full Term Infants: A Randomised Controlled Trial dilakukan oleh Nora Haouari, Cristopher Wood, Gillian Griffiths dan Malcolm Levene di Leed General Infirmary di England. Dalam kajian yang dilakukan, 60 orang bayi berumur antara 1 hingga 6 hari telah diberikan 2ml larutan yang mengandungi gula sukrosa. Dalam peratus yang berlainan iaitu 12.5 peratus, 25 peratus, 50 peratus dan salah seorang daripada mereka hanya diberi air kosong (sterile water) sebagai kontrol. Selepas larutan ini diberikan melalui mulut, bayi-bayi dicucuk di bahagian kaki bagi mengeluarkan darah supaya ujian makmal dapat dilakukan ke atasnya.
Kajian ini mendapati selepas bayi-bayi dicucuk, masa tangisan yang diambil oleh bayi-bayi ini berbeza mengikut larutan sukrosa yang diambil oleh mereka. Masa tangisan bagi bayi-bayi yang mengambil air kosong tanpa sukrosa adalah yang paling lama. Sebaliknya masa tangisan bayi-bayi yang mengambil sukrosa adalah pendek terutamanya mereka yang diberikan larutan sukrosa yang paling tinggi. Justeru, pakar-pakar merumuskan, gula dapat dimanfaatkan sebagai bahan pencegah sakit bagi bayi-bayi yang baru dilahirkan. Tambahan pula ia adalah selamat digunakan. Penemuan ini dilaporkan di dalam British Medical Journal bertarikh 10 Jun 1995.
Justeru, tahnīk ke atas bayi yang baru dilahirkan dengan menggunakan buah tamar bukanlah suatu perbuatan yang tidak masuk akal, seperti yang dikatakan oleh sesetengah golongan. Sebaliknya sains membuktikan bahawa tahnīk mampu menghilangkan perasaan sakit yang menimpa ke atas bayi selepas dilahirkan kerana buah tamar kaya dengan gula terutamanya daripada jenis sukrosa.
Sumber : http://ipgm-community.forumotion.org/t412-khasiat-buah-tamar
Untuk membeli produk Khal boleh order secara online di Kedai Arab Ustazah OnLine. Antara produknya ialah :
KOD 34 :SET 2 : KHAL CUKA TAMAR 900 G DAN CUKA EPAL : RM50 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
KOD 35 :SET 2 : KHAL CUKA TAMAR 900 GDAN MINYAK HABBATUS SAWDA' 200G : RM 54 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
KOD 36 : KHAL CUKA KURMA 900 GRAM DAN BUAH ZAITUN BOTOL : RM 41 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
KOD 37 : KHAL CUKA KURMA 900 GRAM DAN BUAH TIN 200 GRAM ; RM40 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
KOD 38 : KHAL CUKA KURMA 900 GRAM DAN PATI BUAH DELIMA : RM50 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
Untuk membeli produk Khal boleh order secara online di Kedai Arab Ustazah OnLine. Antara produknya ialah :
KOD 34 :SET 2 : KHAL CUKA TAMAR 900 G DAN CUKA EPAL : RM50 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
KOD 36 : KHAL CUKA KURMA 900 GRAM DAN BUAH ZAITUN BOTOL : RM 41 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
KOD 37 : KHAL CUKA KURMA 900 GRAM DAN BUAH TIN 200 GRAM ; RM40 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
KOD 38 : KHAL CUKA KURMA 900 GRAM DAN PATI BUAH DELIMA : RM50 TERMASUK BEG DAN KOS PENGHANTARAN
Tiada ulasan:
Catat Ulasan