Halaman

Isnin, 28 November 2011

RESEPI AYAM BAKAR NASI MANDHY USTAZAH

ASSALAMUALIKUM. W.B.T

Siapa suka makan Nasi Mandhy tentu juga suka makan Ayam Bakar Nasi Mandhy. Apakata kali ini masak sendiri / buat sendiri ayam bakar  yang lazat tu. Mngkin lebih lazat dari apa yang anda nikmati di Restoren-restoren Nasi Arab. Ustazah Cooking Classes ingin berkongsi resepi dengan anda.

RESEPI AYAM BAKAR NASI MANDHY /ROASTED MANDY CHICKEN

Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2/4 dan di cuci bersih
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 paket Rempah tandoori YHM rempah ustazah
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
Sedikit garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan  Dadih
1 sudu kecil serbuk kunyit
Hiasan : 2 biji lemon ~ dihiris bulat
1 sudu kecil serbuk mandhy dan 1 sudu rempah campuran
Untuk tabur di atas ayam/ kambing selepas masak : serbuk lada hitam, paprika.
Lumurkan  pada ayam 2 sudu besar madu

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah dan garam. Perapkan dalam satu jam atau lebih.
2. Alaskan/balutkan bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar.
3. Letak ayam di atas dulang tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Buka sedikit foil bahagian atas. kemudian buka bahagian bawah dan bakar/ grill selama 15-20 minit. 
4.  Selepas masak, tabur serbuk lada hitam dan paprika dan lumur madu.

**Boleh juga dibakar menggunakan dapur arang.


OK KALAU DAH READY APAKATA BELI BARANG-BARANG UTK MASAK AYAM BAKAR DAN BOLEHLAH MASAK AYAM MANDHY BAKAR YG SANGAT LAZAT INI UNTUK DIMAKAN DGN. NASI MANDHY. (Lihat RESEPI SEBELUMNYA)
Akhir kata.. Kalau teringin nak belajar masak resepi-resepi Nasi Arab dan hidangannya secara live boleh le joint Ustazah Cooking Classes ya. 012-9404066.  Ingat Ustazah.. Ingat Nasi Arab.. Bye.2. Jangan lupa Cuba Resepi Ayam Bakar Mandhy (Roasted Mandy Chicken).

Salam Sayang,
Chef Ustazah.

Ahad, 27 November 2011

NASI ARAB MANDHY. RAMAI MENGGEMARINYA.



ASSALAMUALAIKUM W.B.T.
Salam sayang semua, kepada semua peminat-peminat Nasi Arab.
Hari ini saya akan kongsikan Resepi Nasi Mandhy. Dah lama dan dah ramai yang minta saya berikan resepi Nasi Arab. Saya mohon berbanyak-banyak maaf kerana dah lama tak berkesempatan nak menulis di blog ni. Kali ini saya akan berikan resepi untuk anda semoga dapat dipraktikkan di dapur anda.


RESEPI NASI MANDHY
Rebus Ayam/ Daging Kambing dengan air secukupnya. 

5 sukat (KG)beras basmathi ~ rendam sejam dan toskan
3 sudu besar Rempah mandhy
5 sukat beras air rebusan ayam/kambing
1 bekas yoghurt/ 1 tin susu cair

½ tin minyak sapi
Sedikit pewarna kuning

Rempah tumis ~ 2 batang kayu manis, 5 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
7 sudu besar garam secukup rasa,
2 sudu besar gula
3 inci halia ~ hiris halus btg mancis 3 biji bawang besar ~ dimayam halus
Sedikit arang dan minyak zaitun : utk. Mengasap nasi
Bahan kisar : 3 biji bawang besar dikisar 9 ulas bawang putih ~ dikisar
Hiasan :  untuk tabur di atas nasi ½  cwn kismis, 1 cawan bawang goreng, daun ketumbar dan daun pudina

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan bersama halia dan  bawang mayam sehingga harum dan bawang layu.  Masukkan bahan kisar dan tumis lagi.
2.  Masukkan pula rempah mandhy,  kambing yang direbus dan yogurt/ susu cair serta garam dan gaul rata.  Seterusnya masukkan sedikit air dan biar mendidih. Masak sehingga daging lembut.
3.  Di dalam rice cooker masukkan kambing di lapisan bawah.  Masukkan beras. Air stok kambing, garam dan gula secukup rasa. Boleh juga jika hendak letak kambing bila Nasi kering tetapi kambing mesti dimasak sehingga benar-benar lembut isinya.
4.  Cara Mengasap Nasi. Bila nasi hampir kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak zaitun dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titik pewarna kuning, masukkan bawang goreng, kismis, daun pudina dan daun ketumbar. Boleh ditutup nasi dgn aluminium foil/ kain yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk  kembali.  Nasi akan masak cantik.
Ha.. sekarang anda sudah mula boleh memasak Nasi Mandy kegemaran anda. Jimat duit kan kalau masak sendiri. Kalau sepinggan Nasi Mandhy Ayam RM18 dan sepinggan Nasi Mandhy Kambing RM25. Berapa yang anda belanjakan untuk makan 1 family, tentu banyakkkan?.
Kalau ingin melihat bagaimana Ustazah Masak Nasi Mandhy dan pelbagai hidangan Arab yang lain, bolehlah joint Kelas Nasi Arab Ustazah Cooking Classes dan belajar masak Nasi Mandy dan Nasi Arab lain secara real dan face to face sehingga anda pandai.
Hubungi Cik Nini 012-9404066 sekarang untuk tempah tempat anda sekarang untuk belajar Nasi Mandhy.
SELAMAT MENJAMU NASI MANDHY.
SALAM SAYANG,
CHEF USTAZAH.