Halaman

Rabu, 13 Julai 2011

KELAS NASI ARAB MERIAH

 Bersama Peserta Program Masakan 1 Malaysia Anjuran Kolej Komuniti dan JPW

Alhamdulillah. Minggu ini saya sudah selesai 2 Kelas Belajar Masak Nasi Arab kepada peminat-peminat Nasi Arab.  Sungguh meriah dan gamat sekali bila makcik-makcik dan kakak-kakak dok pakat gelak sakan bila saya selangi cakap Arab.  Apa lagi berderailah ketawa bila mereka cuba cakap Arab tapi semuanya stail P Ramlee bunyinya.  “Ini ana punya biras.”. “Nasi Menggelabah..” kata makcik salah seorang peserta saya.  “Bukan  mengelabah makcik, Nasi Maqlubah.” “ha..ha..ha” ketawa yang lain pula. 
          Siri Belajar Masak Nasi Arab bersama Ustazah Cooking Classes (UCC) kali ini seperti biasa saya mulakan dengan Tazkirah Agama kepada semua peserta.  Tajuk tazkirah Ustazah kali ini : Makanan Rohani VS Makanan Jasmani.  Selepas itu, saya bersama peserta-peserta yang terdiri anak-anak murid kuliah agama samaada Kelas Fardu Ain dan Kelas Al-Quran mula memasak Nasi Maqlubah, menyediakan Ayam bakar Berempah, salatoh (acar) dan kuah Kerutuk Ayam.  Sessi kedua UCC pula dimulakan dengan mengajar cara masak Nasi Arab Mandhy.  Kemudian diikuti Kelas Nasi Arab kami masak Kambing Bakar Tandoori, salatoh, sambal dan Kuah Bistik daging.  Seterusnya saya mengajar peserta menyediakan Humus( jem bijan dan kacang dal), cara menyediakan Falafil yang dimakan bersama roti Arab.  
Nasi Maqlubah


Nasi Mandhy Kambing Bakar


Peserta Kelas Masakan Nasi Arab di Bukit Antarabangsa

 Sesi yang ditunggu-tunggu ialah Sesi Makan la.. Sebelum itu, saya bersama-sama peserta yg terdiri dari makcik-makcik dan kakak-kakak membungkus makanan untuk dibawa balik ke rumah masing-masing.  Akhir sekali, semua makan dengan berselera. Ustazah sedap la, tak muak nasi ni.. berbanding yang biasa.! Kata setengahnya.  Ada yang suka makan bistik, ada yang suka kambing tandoori, ada yang suka ayam berempah, ada yang suka salatoh, ada yang suka humus dan ada yang suka humus.  Pendekkata, saya ringkaskan ; yang pasti semua suka makan Nasi Arab sama ada Nasi Mandhy atau Nasi Maqlubah yang diajar dan disediakan.
 Sesi Menjamu Selera
Antara Hidangan Makanan Arab
          Kepada yang menghubungi saya atau pembantu saya untuk Kelas Nasi Arab akan datang sila pastikan bahawa anda boleh makan kambing atau tidak.  Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai boleh hubungi Cik Nini di talian : 0129404077. atau 013-9802465

Jumaat, 1 Julai 2011

KELAS MASAK UCC USTAZAH'S COOKING CLASSES MODUL 5 HARI

MODUL 5 HARI .  LEBIH 60 RESEPI UNTUK ANDA
 Ustazah Cooking Classes menyediakan pelbagai pilihan Kelas Masakan dengan kepelbagaian resepi masakan.  Ada modul sehari/ 2 hari/ 3 hari dan 5 hari.  Modul ini sesuai untuk kumpulan/ persatuan atau pertubuhan juga individu yang ingin modul yang lebih lengkap dan menyeluruh untuk menjadi seorang pengusaha makanan di restoren, gerai, kiosk atau ingin membuka rangkaian perniagaan katering.
MODUL HARI PERTAMA
Modul  1 : Masakan Jualan dan Katering
MASA : 9.00-1.00 TGHARI

Nasi Tomato

  1. Resepi Nasi Tomato
  2. Resepi Ayam Masak Merah
  3. Resepi Rendang Daging 
  4. Resepi Dalca
  5. Resepi Sambal Kasturi
  6. Acar Jelatah
  7. Resepi Kuih Tako - Pencuci mulut [RESEPI BONUS]

Modul 2 : Masakan Jualan
MASA : 2.30-5.30 PTG

Nasi Ayam

1.    Resepi Nasi Ayam Special
2.    Sup Ayam
3.    Cara memasak nasi ayam
4.    Kicap dan sos nasi ayam



MODUL HARI KEDUA
 MODUL 3 :  Masakan Katering 
MASA : 9.00-1.00 TGHARI

Hidangan Makanan Pengantin
1.  Resepi Nasi Minyak Hujan Panas,
2.  Resepi Kerutuk Ayam Golek,
3.  Resepi Udang Goreng Tepung,
4.  Resepi Ikan Siakap Masak Sweet and Sour
6.  Resepi Acar  Masak
7.  Resepi Triffle - Pencuci mulut [RESEPI BONUS]


MODUL 4 :  Masakan Jualan
MASA : 2.30-5.30 PTG

Masakan Moden
  1. Bistik Daging/ ayam
  2. Fried Chicken
  3. Nugget Special
  4. Popia Special
  5. Sos Popia


MODUL HARI KETIGA
MODUL 5 :  Masakan Jualan
MASA : 9.00-1.00 TGHARI
Nasi Kerabu
  1. Cara Penyediaan Nasi Kerabu  Kuning
  2. Ayam Percik
  3. Ikan Celup Tepung
  4. Sambal Kelapa
  5. Penyediaan Air Lada
  6. Penyediaan Budu Masak
  7. Tumis Nasi Kerabu

MODUL 6 :  Masakan Jualan
Aneka Mee
  1. Mee Sup
  2. Mee Bandung
  3. Kuetiau Ladna
  4. Mee Hailam
  5. Mee Sizzling
  6. Mee Kari
MODUL HARI KEEMPAT

MODUL 7 :  Masakan Jualan HARI KEEMPAT
Nasi Kukus Ayam Berempah
MASA  : 9.00-1.00 TGHARI
1.  Cara Masak Nasi Kukus
2.  Gulai Kerutuk Daging
3.  Kuah Kicap
4.  Kari Ikan
5.  Ayam Goreng Berempah/ Daging Bakar Berempah
6.  Sambal Jantan dan Ulam



MODUL 8 :  Masakan Jualan
MASAKAN THAI
  1. Daging Masak Merak
  2. Ayam Paprik
  3. Ikan Siakap Masak 3 Rasa/ Masam Manis
  4. Mee Bandung Siam
  5. Kailan Ikan Masin
  6. Nasi Goreng Cina
  7. Nasi  Goreng Kampung
  8. Udang Goreng Tepung


MODUL HARI KELIMA


MODUL 9 :Masakan Untuk Jualan
MASAKAN ARAB 1 (NASI MAQLUBAH)
MASA  : 9.00-1.00 TGHARI

1.Nasi Arab Jordan (MAQLUBAH)
2.Salatoh @ Jelatah Arab
3.  Ayam Bakar Berempah dengan Rempah Arab
4.  Sambal
5.  Sayur Goreng Nasi Maqlubah
6.  Humus
7.Falafil
8.  Gulai Kerutuk Daging


MODUL 10 :  Masakan Jualan
MASAKAN ARAB 2 (NASI MANDY)
1.      Nasi Mandy
2.      Salatoh
3.      Kambing Bakar
4.      Ayam Bakar Tandori
5.      Kuah Tomato Daging Cincang

                                          


PERALATAN YANG PERLU DISEDIAKAN:- (SEKIRANYA KAMI HADIR KE TEMPAT ANDA)
1.    Gas
2.    meja dan Kerusi
3.    Kemudahan Surau dan bilik untuk Berehat/ bilik Persalinan


PERALATAN YANG KAMI BAWA:-
1.    Periuk Rice cooker
2.    Periuk
3.    Kuali
4.    Yang Penting ! Of course BAHAN MENTAH seperti
-         BERAS
-         LAUK 
-         SAYUR-SAYURAN
-         Dll
STYLE KURSUS:-
 AMALI : 90 %  TEORI : 10%

Tunjuk Ajar Real , Face To Face, Merasai Peluang Membuat, Merasa Masakan Yang Anda Masak bersama kami. Pertanyaan Atau Tunjuk Ajar Sepenuhnya Semasa Kursus Berlangsung. Rahsia untuk menjadi chef yang hebat di rumah, kenduri kahwin atau di mana sahaja.

APA YANG ANDA AKAN DAPAT SEMASA KURSUS INI ???
1-   ILMU TENTANG MASAKAN
2-   TIPS-TIPS
3-   NOTA
4-   MENCUBA MEMBUAT SENDIRI DI BENGKEL
5-   MAKANAN PERCUMA
6-   BIMBINGAN SETELAH HABIS BELAJAR
7-   YANG PENTING DAPAT TAMBAH INCOME $$ ANDA LA...
8-   SIJIL


SO....Apa tunggu lagi...sekarang lah masanya anda menjadi chef hebat bukan sahaja di mata keluarga anda malah semua orang. Saya yakin anda boleh jadi hebat !!!
KAMI MENJANJI KAN ANDA AKAN MENDAPAT APA YANG ANDA BAYAR DAN AKAN DAPAT SEPERTI YANG KAMI TAWARKAN .
YANG PASTI ANDA AKAN TERSENYUM APABILA MEMPEROLEHI RAHSIA KAMI.
MENJADI SEORANG CHEF DAN PENGUSAHA NASI ARAB  DENGAN HANYA SEHARI BELAJAR DENGAN KAMI. INI LAH AKU JANJI KAMI

UNTUK PENDAFTARAN

Ya ! Saya Mahu Daftar Sekarang Juga!
RM ??? Untuk ???MODUL
Langkah 1 : Butiran Pembayaran
Lakukan pembayaran  50 % berjumlah RM ??? (jika anda seorang) ke salah satu akaun dibawah menggunakan kaedah Fund Transfer atau ATM Transfer atau Cash Deposit:
Bank
No. Akaun
Pemilik Akaun
Maybank
153010197400
WAN HABSAH BINTI WAN AHMAD
BAKI  PEMBAYARAN SEBANYAK 50 % LAGI HENDAKLAH DIJELASKAN SEMASA HARI KURSUS
PENTING: Pastikan anda sentiasa menyimpan rekod transaksi (resit jika cash deposit) atau print screen / pdf print butiran transaksi untuk rujukan dikemudian hari.
ARAHAN: Jika anda menggunakan Perbankan Online (Fund Transfer), COPY butiran transaksi anda untuk dikirimkan kepada kami. Emailkan ke  alamat email mizzninizz@yahoo. com untuk rujukan bagi perbankan online



Langkah 2: Arahan Pengesahan Bukti Bayaran (PENTING)
Pastikan anda melakukan pengesahan terhadap pembayaran anda. Anda perlu mengirimkan butiran tempahan anda serta bukti pembayaran anda kepada pihak kami untuk membolehkan kami mengesan pembelian anda dan juga menghantar produk yang ditempah.

PERINGATAN : Isi borang ini SELEPAS selesai membuat pembayaran sahaja.

Borang Pengesahan Pembayaran
Sila isikan borang dibawah lengkap dengan data yang benar dan sah sahaja. Sebarang maklumat palsu adalah dilarang sama sekali.
* menandakan ruangan tersebut WAJIB di isi.

*Nama Penuh Anda             

*Alamat Email Anda

*No Kad Pengenalan

*No Telefon


*Alamat Surat Menyurat



*Kaedah Pembayaran

*Tarikh Pembayaran

*Masa Bayaran

*Bank

*Bukti Transaksi



Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada Cik Puteri Nini di talian : 012-9404066/ 012-9404077 @ mizzninizz@yahoo.com

        Nini
     Cik Puteri Nini
 (Setiausaha Ustazah )
    Fatha Marketing




KELAS MASAKAN : MODUL KELAS 3 HARI


 MODUL 1 :  Masakan Katering 
MASA : 9.00-1.00 TGHARI

Hidangan Makanan Pengantin

1.  Resepi Nasi Minyak Hujan Panas,
2.  Resepi Kerutuk Ayam Golek,
3.  Resepi Udang Goreng Tepung,
4.  Resepi Ikan Siakap Masak Sweet and Sour
5.  Resepi Triffle - Pencuci mulut [RESEPI BONUS]


MODUL 2 :  AYAM GORENG ALA KFC DGN SET LENGKAP
MASA : 2.30-5.30 PTG

Masakan Moden
Nasi Kukus Ayam Berempah
MASA  : 9.00-1.00 TGHARI
1.  Fried Chicken
2.  Coselaw
3.  Kentang Putar
4.  Potato Wedges

MODUL 3 :  Masakan Jualan HARI KEEMPAT
Nasi Kukus Ayam Berempah
MASA  : 9.00-1.00 TGHARI
1.  Cara Masak Nasi Kukus
2.  Gulai Kerutuk Daging
3.  Kuah Kicap
4.  Kari Ikan
5.  Ayam Goreng Berempah
6.  Sambal Jantan dan Ulam












MODUL 5 :  MASAKAN BARAT / WESTERN FOOD


            1. Chicken Chop

            2.  Sos Black Papper
            3.  Brown Sos
            4.  Chicken and Lemon Sos
            5.  Fish and Chip

MODUL 4 :  Masakan Jualan
MASAKAN THAI
  1. Daging Masak Merah
  2. Ayam Paprik
  3. Ikan Siakap Masak 3 Rasa
  4. Kailan Ikan Masin
  5. Nasi Goreng Cina
  6. Nasi  Goreng Kampung


MODUL 6 :  MAKANAN PETANG

            1.  Nugget Special
            2.  Membuat Sos Cili
            3.  Popia Special
            4.   Sos Popia

Untuk Sebarang Pertanyaan Hubungi Cik Nini di talian 0129404077/ 0129404066