Isnin, 30 Mac 2015

PETUA SUPAYA SANTAN TIDAK BERBAU DAN TAHAN LAMA


Santan menjadi bahan penyedap rasa dalam masakan yang kita gunakan. Kita gunakana santan untuk masak gulai dan lauk pauk, juga digunakan untuk buat kuih-muih atau dicampurkan untuk jadi mnuman seperti cendol. Sedapnya cendol..
Bagi puan yang bekerja atau suri rumah mungkin bermasalah apabila santan diperah terlebih banyak. Untuk memastikan ia tidak berbau dan tahan lama

PETUA SATU.
Masukkan dua/tiga cili padi kedalam santan dan simpan di dalam peti sejuk, insya-Allah santan tidak berbau dan tahan lama.

PETUA KEDUA :
Masakkan santan yang diperah sekejap di atas dapur dan campurkan sedikit garam. Simpan dalam peti ais tempat beku.

Salam Sayang,
Chef Ustazah.


Sabtu, 28 Mac 2015

Business Model Canvas (BMC)


Ada orang Tanya apa itu BMC?

  • Nama panjangnya Business Model Canvas. Ia sejenis peta yang dilakarkan oleh para Usahawan untuk gambaran keseluruhan perniagaan mereka hari ini atau yang akan datang.
  • BMC ialah suatu kajian yang dilakukan untuk bisnes kita hari ini dan perangkaan bisnes kita hari esok.

Bukan mudah nak senang, bukan payah nak susah. Bezanya terletak pada ilmu dan usaha yang ada.
Gambaran dengan plan-plan tambahan bagi memajukan bisnes hari ini. Sesuatu yang mungkin ramai terlepas pandang.
Sekiranya anda pemilik bisnes makanan dan minuman,  mari berjumpa Ustazah untuk Kelas one-to-one BMC F&B.

Hubungi untuk menempah slot BMC anda : 
013.980 2465 (Chef Ustazah)


Rabu, 25 Mac 2015

RESEPI MASAK NASI ARAB.

Cara terpantas menyediakan Nasi Arab.

Seperti Tukang Masak Arab yang Pakar.

Anda mampu meyediakannya sendiri di rumah.

Apakata cuba NASI ARAB MANDHY CHEF USTAZAH.


Jom lihat resepi ini :
CARA-CARA PENYEDIAAN NASI ARAB MANDHY
1. Basuh beras dan rendam selama 2 jam serta toskan.
2. Panaskan sebanyak 700ml air dan masukkan Rempah Nasi Arab Mandhy Ustazah.
3. Apabila mendidih masukkan 1 sudu makan garam, lauk ayam/kambing. Jika daging kambing rebus sampai lembut.
4. Kemudian masukkan 1 cawan yoghurt (jika mahu) dan masukkan beras basmathi.
5. Apabila nasi telah kering, titik pewarna kuning telur atau saffron (jika mahu).
6. Masukkan 5 sudu minyak zaitun, daun pudina, daun ketumbar, bawang goreng dan kimis/badam (pilihan)
7. Apabila masak, gaul rata dan sedia untuk dihidangkan
INI DINAMAKAN NASI MANDHY ORIGINAL/RUZ MANDHY ‘ADI.

NASI ARAB MANDHY CHEF USTAZAH boleh dimakan dengan :
A) Salatoh ‘Adi/ Acar Jelatah:
Potong dadu 2 biji tomato dan 2 batang timun. Selepas itu masukkan garam, gula dan perahan lemon. Masukkan hirisan daun ketumbar dan 2 sudu minyak zaitun. Gaul rata.

B) Sambal Arab
Kisar 3 biji buah tomato, 3 cili merah, 1/2 labu Bawang besar, garam, gula, dan ½ biji lemon serta daun ketumbar.
Hidangan Nasi Arab juga dicadangkan di makan dengan :
Ayam Panggang atau Kambing Panggang.

Gunakan samaada :
1. Pes Rempah Ayam Bakar Berempah Ustazah
2. Pes Rempah Tandoori Ustazah.



Untuk membeli :

sms/ whatsapp ke 019-9378679

Rabu, 18 Mac 2015

Bengkel Nasi Arab





"Rahsia Bagaimana  AndaBoleh Menghasilkan 

HIDANGAN   NASI ARAB 

Mudah, Pantas, Dijamin Sedap Dan MEMBUAT DUIT.."

KHAS KEPADA : BAKAL PENGUSAHA NASI ARAB, PARA PENGUSAHA RESTOREN DAN KATERING.

Daripada: Chef Ustazah Wan Habsah (MENTOR NASI ARAB MALAYSIA)
Tel: 013 -9802465



ASSALAMUALIAKUM WBT, Salam sejahtera,

ADAKAH SAHABAT SEMUA INI PEMINAT NASI ARAB?
ADAKAH SAHABAT SEMUA INI BAKAL PENGUSAHA NASI ARAB/ PENGUSAHA  RESTOREN ATAU KATERING.

Kalau ya! Sahabat semua sudah berada di chanel yang betul dan jangan betulkan chanel anda sekarang. Biar Ustazah jelaskan kepada anda. Secara ringkasnya, ianya di panggil FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC ' dan USTAZAH rasa lebih baik anda kekal di tempat duduk sahabat semua kerana FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC ini akan Ustazah dedahkan sekejap lagi.

Bayangkan seorang CHEF ARAB YANG PAKAR  MASAK NASI ARAB sedang membantu anda 
MEMASAK NASI ARAB SEKARANG.Selepas beberapa tunjuk ajar, pakar ini memberikan SAHABAT semua resepi dan bahan-bahan untuk SAHABAT semua membuatNASI ARAB kegemaran SAHABAT ini.

Sahabat semua kemudiannya menggunakan garis panduan yang telah di berikan oleh pakar tersebut untuk membantu sahabat semasa anda membuat 
NASI ARAB YANG SEDAP. INSYA-ALLAH

CALL/ SMS/ WHATSAPP

013-9802465

Ini bukannya MIMPI/ FANTASI..



FORMULA RESEPI UCC (USTAZAH COOKING CLASSES) telah membantu ribuan peserta di seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei. Resepi UCC adalah satu cara yang sangat unik yang di cipta KHAS bagi memudahkan anda membuat NASI ARAB. Tapi, bukan itu sahaja, 


Resepi UCC memberikan anda jawapan yang muktamad untuk memulakan PERNIAGAAN NASI ARAB tanpa PERLU :
1.    PERGI KE NEGARA TIMUR TENGAH UNTUK BELAJAR. (TAMBANG, HOTEL, KURSUS dengan kos yang banyak)
2.   MENGAMBIL CHEF ARAB DARI NEGARA ARAB (KOS MAHAL)
Dengan panduan di tangan SAHABAT, SAHABAT tahu apa yang patut SAHABAT lakukan. SAHABAT kini, tidak lagi akan menghadapi sebarang masalah untuk memasak NASI ARAB.


Chef Ustazah nak cerita sedikit pengalaman. Ketika mula-mula Ustazah BELAJAR MASAK NASI ARAB di Timur Tengah dulu, USTAZAH menghadapi banyak masalah juga. CHEF USTAZAH juga banyak berguru dan mempunyai beberapa banyak RESEPI hidangan ARAB. Mereka kebanyakannya main campak-campak dan tidak ada formula yang sistematik. Pening juga nak pilih mana satu yang sedap dan disukai. Ustazah buat LATIHAN DEMI LATIHAN dan KAJIAN DEMI KAJIAN. Ustazah kumpul semua RESEPI FORMULA yang TERBAIK dari guru-guru masakan, resepi ASLI dari makcik-makcik Arab atau sesiapa SAHAJA, buat kajian resepi di internet, ikut kursus masakan di Malaysia DAN  Ustazah satukan dan jadikan 
FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC yang mudah diikuti. Kini, Ustazah telah mempunyai SOP dan mempunyai FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC yang tIdak lagi memeningkan kepala Ustazah sendiri dan semua orang. Dengan perasaan yang sangat gembira Ustazah tersenyum dan ingin memberitahu semua orang apa yang telah dihasilkan melaluiFORMULA MAGIC NASI ARAB UCC.
CALL/SMS/WHATSAPP 0139802465

Sekarang, SAHABAT tidak perlu ke TIMUR TENGAH lagi atau UPAH CHEF ARAB jika ingin BISNES NASI ARAB.
FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC, sudah diguna pakai oleh ramai Usahawan BERJAYA di Malaysia dan ada yang sudah menjadi JUTAWAN dengan hanya BERNIAGA NASI ARAB. ALHAMDULILLAH, Ustazah sungguh bangga dan kagum dengan kejayaan peserta UCC.



NURUL IZZAH CATERING telah berjaya. Sekarang telah berkeupyaan  mengambil 17 ribu pax sehari.

SETIAP KALI, peserta BENGKEL NASI ARAB UCC hendak mula masak NASI ARAB mereka sudah tersenyum kerana sudah adaFORMULA MAGIC NASI ARAB UCC di dalam genggaman. Ia  MENJIMATKAN MASA, TENAGA DAN WANG SAKU  mereka semua. Mereka kini, sudah tersenyum bangga untuk kali kedua apabila NASI ARAB MEREKA menjadi PUJIAN PELANGGAN dan SUDAH MENGAUT UNTUNG! BUAT DUIT YANG BANYAK DENGAN NASI ARAB. Alhamdulillah.



Semua jawapan kepada semua persoalan yang bermain di fikiran saya sebelum ini tentang bagaimana untuk membuat NASI ARAB yang BAIK DAN GEMARI TELAH USTAZAH HASILKAN. Anda boleh bertanya apa-apa sahaja soalan yang berkaitan dengan NASI ARAB di BENGKEL PROFESIONAL NASI ARAB atau BISNES COUCHING NASI ARAB  USTAZAH nanti.


CALL/SMS/WHATSAPP 013-9802465



"Apakah kelebihan JIKA saya SERTAI BENGKEL NASI ARAB USTAZAH"??

BIJAK! BIJAK. Ini soalan yang baik. Ok, memang banyak sangat kelebihan yang anda boleh dapat, antaranya:

Dengan 
FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC melalui BENGKEL PROFESIONAL yang disertai nanti, Ustazah lebih yakin dan percaya bahawa NASI ARAB yang akan ANDA hasilkan nanti, benar-benar SEDAP dan LAZAT dan memenuhi selera tekak orang Asia terutamanya orang Melayu. Adakah ini yang anda inginkan??

 SEBAB :
    1.   Kebanyakan kita berniaga untuk orang kita. Jadi, kenapa  tidak terus target masak NASI ARAB untuk tekak orang kita.
    2.   Olahan selera asli dan tempatan pasti bakal membuka pasaran market yang LEBIH MELUAS.

Betul tak?
Beberapa orang peserta USTAZAH, sanggup datang ke Kuala Lumpur dari Brunei, Singapura, Sabah dan Sarawak, juga di serata Malaysia untuk BELAJAR BUSINESS COUCHING NASI ARAB semata-mata untuk mendapatkan FORMULA NASI ARAB UCC dari Chef Ustazah sendiri untuk membantu beliau membuka perniagaan Nasi Arab. Jelasnya, MEREKA SUDAH tahu atau dapat BERITA betapa hebatnya FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC. Alhamdulillah.

Cuba bayangkan, perniagaan NASI ARAB anda berkembang dan diminati kerana 
FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC yang anda gunakan BENAR-BENAR menjadi.
Anda tidak PERLU MENGUPAH TUKANG MASAK DARI NEGARA ARAB dengan kos yang tinggi UNTUK DATANG KE SINI. Mereka juga mungkin meRAHSIAkan RESEPI NASI ARAB. Kalau mereka lari? Bagaimana ya? Cuba bayangkan, tiba-tiba anda nak berniaga Chef Arab yang anda ambil itu telah lari kerana di”offer” dengan gaji yang LEBIH TINGGI dikedai lain. Tak TERKEBIL-KEBIL anda dibuatnya?

 

Melalui BENGKEL anda tahu cara yang SESUAI ikut KEMAMPUAN anda BAGAIMANA NAK MULAKAN BISNES NASI ARAB. Lean startup . Mulakan dengan apa yang ada di tangan. Ikut modal dulu dan kemampuan kita. Setiap cara masak yang berlainan akan diajar dan didemokan satu persatu sehingga anda berpuashati, Insya-Allah


 Ustazah juga nak beritahu pelanggan semua bahawa Ustazah membuat sendiri SERBUK REMPAH ARABatau IBU REMPAH ARAB seperti REMPAH ARAB MANDHY, REMPAH KABSAH, REMPAH BUKHARA, HADRMAUT dan ia adalah HALALAN THOYIBBA. Setiap biji rempah adalah dibasuh bersih, dijemur dan disangai ( goreng tanpa minyak). Ini menghasilkan aroma dan bau yang sangat wangi apabila anda memasak NASI ARAB. Gabungan RESEPI/ FORMULA MAGIC NASI ARAB UCC dan rempah yang baik dan HALAL, Insya-Allah akan menghasilkan NASI ARAB yang BAIK, SEDAP, BERKAT dan BERMUTU TINGGI.


FORMULA NASI ARAB ini adalah

 keluaran UCC 100% dan dijamin 

100% HALAL

Melalui BENGKEL PRO/ BISNES COUCHING NASI ARAB peserta akan didedahkan MENU POPULAR, RESEPI DAN SKILL, QUOTATION HARGA serta PERALATAN yang bersesuaian dan lain-lain yang berkaitan.





Bagaimana NAK MULA MASAK NASI

 ARAB ATAU BISNES NASI ARAB?

Anda tidak perlu bimbang kerana FORMULA NASI ARAB UCC  menyediakan panduan RESEPI dan MENU yang lengkap yang di sertakan di dalam KIT RESEPI BENGKEL PROFESIONAL atau BENGKEL BUSNES COUCHING . Membuat NASI ARAB  dengan FORMULA NASI ARAB UCC semudah 1..2 dan 3...dan inilah hasil MASAKAN PESERTA UCC

Hmm..mudah! Sekarang adalah peluang keemasan anda untuk mengambil manfaat ini juga.

Salam Hormat
Chef Ustazah
Tel: 013 - 9802465

P.S:
Fikirkan: jumlah MODUL/ MENU yang anda dapat di dalam BENGKEL NASI ARAB UCC adalah lebih banyak dan LEBIH TINGGI NILAINYA daripada harga yang saya tawarkan.

- Bayangkan, anda boleh menyediakan hidangan NASI ARAB yang sedap dengan MODAL harga yang amat murah. Bandingkan harga tersebut dengan harga NASI ARAB yang ada di pasaran.
- Anda boleh membuat seberapa banyak HIDANGAN NASI ARAB yang anda impikan selama ini dengan mudah, pantas dan menjimatkan dengan bantuan FORMULA NASI ARAB UCC dan mula berniaga dengannya.

- Tetapi, jangan ambil kata saya bulat-bulat. Untuk membuktikannya, anda hanya perlu melihat sendiri hasilnya selepas anda mempraktikkan ILMU yang anda pelajari

- Dan yang paling penting, anda berpeluang menjana pendapatan yang sangat baik, Insya-Allah.

"Anda mahu menjana pendapatan RM100-RM20,000 sehari 

,walaupun anda langsung tak tahu LANGSUNG MASAK NASI

 ARAB?”

INSYA-ALLAH . “MAN JADDA WA JADA”

“Sesiapa yang berusaha, pasti dia akan Berjaya”


MEREKA telah BERJAYA, KINI GILIRAN ANDA PULA

 BERUSAHA KE ARAHNYA!

Jom sertai :

BENGKEL PROFESIONAL NASI ARAB

ATAU

BISNES COUCHING NASI ARAB

YURAN :
1.  BENGKEL PROFESIONAL RM850/SEHARI
2.  *BENGKEL BISNES COUCHING* RM3800/SEHARI
                          
JADUAL KELAS BOLEH DIIKUTI DARI FB :



*(masa, tempat dan  jadual boleh dirundingkan mengikut masa bersesuaian dengan kekosongan  jadual CHEF USTAZAH)*





Isnin, 16 Mac 2015

BENGKEL YONG TAU FO 2015

BENGKEL YONG TAU FO, FISHBALL DAN FISHCAKE BERSAMA CHEF USTAZAH.

Berminat untuk membuat YONG TAU FO sendiri?
Ragu akan kebersihan dan juga kesegaran YONG TAU FO di pasaran?
Macamana nak buat jika tak tahu ya?

Jom sediakan sendiri Yong Tau Fo Fishball dan Fishcake untuk keluarga kita.
Apakata Ustazah tunjukkan anda cara buat Yong Tau Fo tersebut.
Mari saya tunjukkan cara buat Sos Hitam dan Sos Merah untuk Yong Tau Fo dan Steamboat.
Sertai sekarang!
Saya akan berada di Kota Bharu, Sg. Petani dan Ipoh untuk Kelas Yong Tau Fo, Fishball dan Fishcake. 

Kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai  dan mendaftar.cari lokasi terhampir dengan anda.
  1. KOTA BHARU : 28 Mac 2015 di Harmuny Bakery Hubungi Cikgu Syarifah Munirah Syed Maleku 0129527622.
  2. SG. PETANI : 4 APRIL 2015 :Taman Amansuria, Sg. Lalang. Hubungi SoLaris 0134511151
  3. IPOH : 5 APRIL 2015 : Jwan Delight, Kg Tebing Tinggi, Ipoh Perak. Hubungi Sis Riz 016-4219715 
  4. IPOH : 18 April 2015 di Kelas Masakan Saidah Hubungi : 0195912194.
  5. PENANG : 19 April 2015 di PENANG. Hubungi Suzana Raman 019-4741363


Jom Ber"YONG TAU FO".

MODUL PENUH

1. Penerangan berkaiatan industri/ bisnes Yong Tau Fo dan Steamboat.
2. Asas pembuatan SURIMI
3. Penyediaan :
Cili merah
Cili hijau
Peria
Fucuk
Fucuk Goreng
Fucuk Gulung
Taufu
Wantan Bunga
Wantan Lipat
Wantan Kukus
4. Pembuatan Fishball
5. Pembuatan Fishball Mix-vege
6. Pembuatan Fishcake Kukus
7. Pembuatan Fishcake Goreng
8. Penyediaan Air Stok
9. Penyediaan Sup Steamboat
10. Penyediaan KUAH HITAM Yong Tau Fu
11. Penyediaan KUAH MERAH Steamboat